Investiții majore pentru combaterea infecțiilor nosocomiale la Spitalul Clujana

Aproape nouă milioane de lei vor fi investiți în cadrul Spitalului Clujana pentru combaterea infecțiilor nosocomiale în cadrul unui parteneriat încheiat între Primăria Cluj-Napoca și unitatea medicală. Banii provin din PNRR, investiția vizând dezvoltarea laboratorului de analize de microbiologie și achiziția de echipamente destinate reducerii infecțiilor asociate actului medical.

Potrivit datelor furnizate de Primăria, în prezent, rata infecțiilor nosocomiale la Spitalul Clujana este de 6 la sută iar cea de infecție cu clostridium de 1,9 la sută.

Consilierii locali clujeni vor dezbate, astăzi, în ședință extraordinară, un proiect de hotărâre privind aprobarea acordului de parteneriat pentru depunerea și implementarea proiectului „Reducerea riscului de infecții nosocomiale în cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca”, precum și a cheltuielilor legate de proiect.

Această inițiativă urmează să fie dezbătută de aleșii locali în vederea finanțării în cadrul PNRR, componenta Sănătate – Dezoltarea infrastructurii spitalicești publice – Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale, Apelul de proiecte MS-0024. Valoarea totală a proiectului este de 8.748.945,45 lei (inclusiv TVA).

Municipalitatea argumentează că prin intermediul acestei componente se urmărește adaptarea infrastructurii existente pentru organizarea în unitățile medicale de spitalizare continuă a unor structuri funcționale de boli infecțioase pentru izolarea, gruparea și tratatrea pacienților cu IAAM (infecții asociate asistenței medicale) determinate de microorganisme MDR (multidrogrezistente) și cu infecții cu clostridium difficile, precum și definirea și dezvoltarea laboratoarelor de referință și a celor cu capacitate de investigații și analize microbiologice specializate.

Odată cu implementarea acestui proiect, rata infecțiilor nosocomiale ar urma să se reducă la 2,7 la sută, iar cele cu clostridium la 0,4 la sută.

Demersul primăriei clujene vine după ce joi, Ministerul Sănătăţii a informa că prelungeşte termenul de depunere pentru proiectele din PNRR, „pentru a veni în sprijinul unităţilor sanitare”. Astfel, termenul pentru echipamente şi materiale destinate reducerii riscului de infecţii nosocomiale şi pentru unităţi de asistenţă medicală ambulatorie este 16 decembrie 2022.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, infecţiile contactate în spitale afectează, anual, 5 milioane de pacienţi în Europa şi 1,7 milioane în SUA. Decesele înregistrate ca urmare a acestor infecţii se ridică la 37.000 în Europa şi 100.000 în SUA, indică statistici oficiale, dar cifrele sînt “cu siguranţă subestimate”, după cum a explicat un oficial OMS.

Cele mai recente date arată că infecţiile contactate în spitale afectează circa 10 la sută dintre pacienţii ce trăiesc în ţările dezvoltate şi 15 la sută din pacienţii ce trăiesc în regiunile în curs de dezvoltare. Dar riscul cel mai mare se concentrează în secţiile de terapie intensivă şi de neonatalogie. Chiar şi în ţările bogate ale lumii, trei din zece pacienţi sînt afectaţi de cel puţin o infecţie legată de spital în unităţile de terapie intensivă.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut