Investiție majoră pentru reducerea infecțiilor nosocomiale la Spitalul Județean de Urgență Cluj

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj va investi aproape șapte milioane de euro în îmbunătățirea capacității și capabilității de prevenire și reducere a riscului de infecții nosocomiale. Banii pentru relizarea acestei investiții vor fi asigurați prin Planul Național de Reconstrucție și Reziliență.

Valoarea aprobată a proiectului este 29.680.199,84 lei fără TVA, din care 281.965,94 lei (fără TVA) reprezintă contribuția SCJU Cluj, iar durata de implementare este de 14 luni. Investiția presupune dotarea laboratoarelor de microbiologie cu analizatoare automate sau semiautomate de identificare a microorganismelor și de efectuare a antibiogramelor. De asemenea, se vor recompartimenta, reamenaja și dota cu aparatură secții de terapie intensivă, blocuri operatorii, precum și alte facilități medicale, astfel încât să se poată menține în permanență sub control evoluția infecțiilor nosocomiale.

După proiectele care vizează gestionarea crizei sanitare COVID-19, modernizarea, reabilitarea și extinderea infrastructurii de gaze medicale, a rețelelor de energie electrică și a sistemelor pentru securitatea la incendiu în cadrul spitalului, aflate în curs de implementare în momentul de față, proiectul recent aprobat ne dă posibilitatea să creștem capacitatea de reacție a diferitelor facilități medicale aflate în componența spitalului, pentru prevenirea și reducerea apariției infecțiilor nosocomiale. Infecțiile asociate actului medical, așa cum sunt denumite infecțiile spitalicești și creșterea rezistenței microbiene reprezintă riscuri care pun la grea încercare toate sistemele de sănătate”, declară prof. univ. dr. Claudia Gherman, managerul SCJU Cluj.

Numeroase persoane care optează să se trateze în spitalele şi clinicile clujene se aleg în timpul spitalizării cu diverse infecţii. Din păcate, se pare ca numărul acestor pacienţi este foarte mare, însă nu toate aceste cazuri sunt făcute publice. Datele oficiale arată că numărul infecţiilor intraspitaliceşti raportate din România este cu mult mai mic decât în ţări cu sisteme sanitare incomparabil mai performante. Contactarea acestor infecţii de către pacienţi în timpul spitalizării se datorează pe de o parte indiferenţei cadrelor medicale şi a echipelor manageriale, iar pe de altă parte modului defectuos în care se utilizează şi achiziţionează subsţantele dezinfectante şi sterilizante.

Contrastul între rata infecţiilor nosocomiale (intraspitaliceşti-nota noastră) raportate în România şi rata infecţiilor nosocomiale raportate în alte ţări ale Uniunii Europene este extrem de mare. Dacă la noi rata este de aproximativ 1%, cea raportată în ţările europene este de 10%. Surse medicale clujene susţin că responsabilii din unităţile medicale raportează cât mai puţine cazuri de infectare intraspitalicească, deoarece, în caz contrar, îşi pot pierde posturile.

Biocide neconforme

 

Printre cauzele care duc la aceste îmbolnăviri pe parcursul spitalizării se numără atât lipsa de responsabilitate a cadrelor medicale şi a echipelor manageriale, cât şi modul defectuos în care se utilizează şi achiziţionează substantele dezinfectante şi sterilizante.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut