Investiție de peste 85 milioane euro în fabrica Bosh din Jucu

Grupul Bosch a investit în România aproximativ 487 de milioane de lei (aproximativ 100 de milioane de euro) în 2020, în special pentru a continua dezvoltarea unităților de producție pentru Soluții de mobilitate din Cluj și Blaj.

Fabrica de componente auto electronice din Jucu, județul Cluj și-a mărit capacitatea de producție și de depozitare, investind peste 85 de milioane de euro în 2020. Bosch a deschis recent, în colaborare cu autoritățile locale, un centru de vaccinare împotriva Covid-19 la fabrica sa din Cluj, care va permite accesul facil la vaccinarea voluntară pentru orice angajat Bosch ce lucrează în zonă și o rudă a acestuia, precum și pentru furnizorii companiei și personalul care lucrează la alte două companii din parcul industrial Tetarom III. În această unitate, Bosch produce, din 2013, printre altele, unități de control electronice pentru airbag, pentru sisteme de camere multiple și asistență la condus și parcare, care sporesc siguranța rutieră și confortul șoferilor. De la deschiderea sa, fabrica Bosch din Cluj a furnizat peste 250 de milioane de piese auto de înaltă calitate. În plus, fabrica din Blaj și-a deschis în noiembrie 2020 propriul Centru Medical Bosch, în colaborare cu furnizorul de servicii medicale Elisa Med. Aceasta este prima unitate medicală Bosch din România care oferă servicii de sănătate, având o suprafață de 600 de metri pătrați. Angajații Bosch și membrii de gradul I ai familiilor acestora pot beneficia de o gamă largă de servicii. Fabrica din Blaj produce senzori pentru industria auto, dar și elemente de înaltă tehnologie pentru sectorul industrial. În plus, fabrica din Blaj a devenit în 2020 unitatea principală Bosch la nivel global pentru senzori de detonație.

Bosch a implementat diverse proiecte de eficiență energetică în unitățile sale de producție din Cluj și Blaj, cum ar fi soluțiile de monitorizare a consumului de energie, care asigură monitorizarea și raportarea energiei în timp real, achiziționarea de energie electrică 100% din surse regenerabile și înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu tehnologie LED, iar unitatea din Blaj a început recent să producă propria energie verde, prin instalarea mai multor panouri fotovoltaice în fabrică, care generează energie verde echivalentă cu consumul de energie electrică pe care îl au 50 de gospodării.

Compania extinde Centrul din Cluj-Napoca

Centrul de Inginerie din Cluj-Napoca a înregistrat o creștere rapidă în ultimii ani. Locația din Cluj este locul în care ingineri specializați în software, hardware și fiabilitate, lucrează la proiecte cu tehnologie de ultimă generație, precum conducerea automatizată, mobilitatea electrică și conectată, inteligența artificială și Internetul lucrurilor. În prezent, aproximativ 1.000 de angajați lucrează la Centrul de Inginerie din Cluj-Napoca. În plus, Bosch intenționează să-și extindă campusul software cu o a doua clădire modernă de birouri, care va fi finalizată, conform planului, în 2023, și va fi conectată la facilitățile existente.

Angajament pentru educație

În 2020, Centrul de Inginerie Cluj, împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a deschis programul de masterat „Calcul de înaltă performanță și analiza volumelor mari de date”. Locația din Blaj a lansat Academia Bosch, un program dezvoltat în colaborare cu Universitatea din Târgu Mureș, care oferă studenților o perspectivă largă privind cele mai noi tendințe din industria auto. În plus, fabricile Bosch din Cluj și Blaj au inaugurat spații de studiu inspiraționale, care stimulează colaborarea în instituții de învățământ precum Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Universitatea de medicină, farmacie, științe și tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. Unitatea de producție Bosch din Cluj continuă colaborarea cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca prin dotarea unui laborator de Industrie 4.0, facilitând formarea personalului calificat. În plus, aproximativ 500 de elevi au primit o educație profesională orientată spre piață, fiind pregătiți în domenii specifice la unitățile de producție Bosch din Blaj și Cluj, în cadrul sistemului școală duală. Bosch Service Solutions a lansat recent Academia de Controlling, un program intensiv, remunerat, pentru studenții la masterat din finanțe, management, contabilitate și informatică.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut