Întreţinerea păşunilor naturale

După o perioadă de hibernare în agricultură, acum se fac primele pregătiri pentru sezonul de primăvară, mai ales în sectorul zootehnic. Aşa se întîmplă şi pe Valea Someşului Mic, unde, după o iarnă destul de capricioasă, când ploile au alternat cu ninsorile, a revenit la ordinea zilei curăţarea păşunilor naturale.

În comuna Iclod, de exemplu, crescătorii de animale au început să iasă la muncă în împrejurimile satelor. După cum ne-a informat viceprimarul Gheorghe Moţ, în comună există 1.300 hectare de păşuni naturale, toate închiriate crescătorilor de animale. Zona are vechi tradiţii în zootehnie, chiar şi în prezent acolo găsim efective mari de animale. În cele 5 sate ale comunei sunt peste 500 de bovine şi în jur de 4.000 de ovine. Mai ales în satele Orman, Fundătura şi Livada oamenii se ocupă cu creşterea animalelor (în ultima localitate, familia Moşuţan are nu mai puţin de 70 de vaci) şi nu întâmplător în aceste sate gospodarii au ieşit în hotar la întreţinerea păşunilor. După ce toată iarna au fertilizat suprafeţele respective cu îngrăşăminte naturale, în aceste zile ei curăţă terenul de mărăcini, resturi aduse de ape, pietre şi muşuroaie. În prim plan se află și distrugerea buruienilor şi a plantelor toxice, nivelarea terenului şi eliminarea bălţilor formate după topirea zăpezii. Gunoaiele şi resturile vegetale sunt adunate la marginea păşunilor, de unde sunt transportate, acţiune sprijinită şi de Primărie.

Nu sunt uitate nici fântânile şi adăpătoarele, care sunt curăţate. Administraţia locală are în plan şi în acest an amenajarea de noi drumuri de hotar, ceea ce va uşura și deplasarea spre păşuni. La Iclod s-au luat și măsuri de prevenire a eventualelor incendii, fiind interzsă arderea pe câmp a resturilor vegetale şi a gunoaielor, situație verificată permanent de edilii comunei.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut