Întrerprinzătorii români cred că urmează o nouă criză economică

Majoritatea covârșitoare a întreprinzătorilor români (peste 93%) susţin că în România va începe o nouă criză economică, pe fondul războiului din Ucraina.

Un sondaj realizat recent de Consiliului Naţional al IMM-urilor din România arată că, deși opt din zece companii nu au relaţii de afaceri nici în Rusia, nici în Ucraina, majoritatea firmelor resimt creşteri ale costurilor pentru produse şi servicii, cauzate de conflictul din Ucraina, iar peste trei sferturi dintre acestea vor creşte, într-o proporţie sau alta, preţul produselor şi serviciilor în perioada următoare. De remrcat că şapte din zece firme care au totuși colaborări cu aceste țări au declarat că au oprit colaborarea în acest moment, însă patru din zece respondenţi vor să angajeze până la zece oameni proveniţi din Ucraina.
De asemenea, 93,5% dintre reprezentanții firmelor au apreciat că, drept consecinţă a acestui conflict, în România va începe o criză economică, în timp ce 60% dintre respondenţi afirmă că vor amâna investiţiile în această perioadă, în timp ce sub 4% dintre antreprenori au în plan să sporească investiţiile.

Privind cifra de afaceri, peste jumătate dintre companii estimează că aceasta va scădea, iar ceilalți apreciază că vor menţine o cifră de afaceri similară sau că o vor creşte într-o anumită proporţie. Un plan de creştere a afacerilor între 10% şi 30% au doar 5% dintre cei chestionaţi, iar 2% mizează pe o creștere de peste 30%.
Potrivit Conmsiliului, şase din zece întreprinzători români cred în necesitatea intervenţiei statului asupra pieţelor economice, în această perioadă, în domeniile-cheie, de securitate economică. Principalele măsuri directe care ar trebui abordate de stat, conform nevoilor antreprenorilor, sunt dezvoltarea independenţei energetice – conceptul de „prosumer”, investiţii în dezvoltare şi capacitatea de producţie, fonduri pentru start-up-uri şi alocări europene sau naţionale pentru susţinerea resurselor umane. Măsurile indirecte din partea autorităţilor statului vizează combaterea creşterii ratei de inflaţie, investiţii publice, stimularea pieţelor afectate semnificativ de control şi garanţii de stat pentru împrumuturi.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut