„Interzis” la Tik Tok?

Mai multe state au decis interzicerea folosirii aplicației chinezești Tik Tok pe dispozitivele electronice de srviciu, din cauza unui scandal de spionaj. Recent, și Comisia Europeană s-a aliniat deciziei cu pricina. Nu este, astfel, exclus ca și în România să se ia măsuri în acest sens.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, referitor la decizia Comisiei Europene de interzicere a TikTok pe toate dispozitivele electronice de serviciu ale personalului său, că aplicarea unei astfel de prevederi în România este analizată în aceste zile, împreună cu toate instituţiile implicate.

Politicienii clujeni – de la putere și din opoziție – salută inițiativa de interzicere a aplicației, în contextul dat.

„Apreciez ca fiind un lucru bun și un exemplu de atitudine responsabilă față de cetățeni și o mostră de apărare a statelor în fața pericolelor din online, decizia recentă a mai multor state occidentale – SUA, Canada, Danemarca- și a instituțiilor cheie ale UE – Comisia Europeană, Parlamentul European – de a interzice utilizarea aplicației chinezești de clipuri videoTikTok  pe dispozitivele de serviciu, dar și pe cele private conectate la mail-urile instituțiilor, din cauza riscului dovedit de spionaj. Pe lângă acest pericol ce ține de securitatea unei țări și care ar trebui analizat serios și de statul român, semnalez suplimentar răul și primejdiile la care sunt expuși zilnic copiii și tinerii noștri prin utilizarea excesivă a acestei platforme sociale ce promovează de multe ori exemple negative, fenomen care mi-a fost semnalat deseori de părinții cu care stau de vorbă  inclusiv în cadrul audiențelor de la cabinetul parlamentar și care mi-au cerut insistent să iau atitudine. Ca avocat care înțelege importanța protecției datelor și deputat, analizez posibilitatea inițierii unui proiect de lege care să ne protejeze copiii, familia și țara în fața agresiunilor din online”, a declarat liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu.

„Atunci când ne raportăm la dispozitivele de serviciu, mai ales în cazul instituțiilor de stat, există o serie de software ce sunt permise spre utilizare. Aici vorbim despre protejarea datelor instituțiilor, despre legea cibernetică. Am înțeles că a fost trimis deja un ordin de ministru prin care instituțiile din România trebuie să facă un inventar al aplicațiilor de soft utilizate și să înlocuiască tot ce nu este  conform.

Tiktok este o aplicație care a prins o foarte mare amploare, dar care, la fel ca și celelalte rețele de social media a ajuns să ocupă o mare parte din timp a utilizatorilor. Timp, resurse și informații care pot fi fraudate.

Cred că această măsură este benefică, atât din punct de vedere personal cât și cel al securității cibernetice, dar care trebuie reglementată foarte atent. Timpul de lucru este un timp special dedicat pentru activități de producere, analizare și propagare a ideilor și proiectelor angajatorilor, nu este un timp mort în care se poate naviga pe rețelele de socializare.

Interzicerea utilizării anumitor aplicații care scad activitatea, concentrarea și randamentul angajaților, este o măsură, deși poate drastică, importantă pentru menținerea eficienței la locul de muncă”, a declarat liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

Este o decizie binevenită (n.red cea a Comisiei europene). Târzie, dar binevenită. Este o măsură de securitate pentru protejarea datelor unor oficiali. Eu sper că și la noi se va implementa cât de curând. Trebuie să ințelegem că securitatea cibernetică este foarte importantă ( mai ales în această perioadă) și că astfel de aplicații, din păcate, au și alte scopuri ascunse prin care cei care le gestionează le pot folosi pentru diferite acțiuni ostile. Din punctul meu de vedere, ar trebui interzise pe toate telefoanele de serviciu, indiferent de instituție. Mă refer strict la cele de serviciu. Pe cele personale, evident, nu putem să le interzicem”, a spus deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldoban.

Mi se pare un subiect lipsit de importanță la câte probleme reale are România și mă îndoiesc de faptul că alte aplicații sunt mai corecte”, a spus deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut