INTERVIU | Ovidiu Vasu, președintele CSU Cluj: ”A fost poate cel mai greu din ultimul deceniu, dar am rămas clubul universitar numărul unu din țară”

Clubul Sportiv „Universitatea” Cluj, cu cele 21 secţii,  reprezintă tradiţia sportivă, continuitatea şi performanţa în sport, de la 1919 şi până în prezent, fiind una din entităţile ce se identifică cu istoria Clujului şi a Transilvaniei ultimilor 100 de ani.

În prezent, sub sigla „U” îşi desfăşoară activitatea 21 de secţii sportive, atât pe echipe cât şi în discipline individuale: atletism, baschet masculin şi feminin, handbal masculin şi feminin, judo, rugby masculin şi feminin, volei masculin şi feminin, culturism&fitness, scrabble, tir sportiv, tenis, patinaj viteză, box, lupte, echitaţie, scrimă, schi fond și natație.

Despre anul care se încheie, despre obiectivele avute în vedere pentru 2023, despre bugetul clubului, dar și despre eforturile de a asigura confortul necesar și condițiile cele mai bune de pregătire pentru sportivi, în interviul acordat ziarului Făclia de președintele clubului Ovidiu Vasu.

Reporter: Cum a fost anul 2022 pentru clubul Universitatea Cluj? Unul mai bun sau mai greu decât anul trecut?

Ovidiu Vasu, președintele U Cluj: Aș putea spune că a fost anul cel mai greu din ultimul deceniu, pentru că ne-am confruntat cu o creșetere nemaipomenit de mare a cheltuielilor cu competițiile. S-au scumpit extraordinar de mult deplasările, baremurile de arbitraj. Am cheltuit mult mai mult, poate chiar dublu față de anul trecut, și în situația în care bugetele noastre sunt aceleași, ne-am confruntat cu situații în care trebuia să tăiem fonduri, să reducem drastic anumite cheltuieli, ca să putem face ceea ce reprezintă menirea clubului Universitatea, și anume participarea la competiții.

Pe de altă parte, a fost un an bun în ideea în care am obținut 61 de locuri I la competițiile la care am participat, 50 locuri II și 75 de locuri III, toate acestea în competiții oficiale. Un total, deci, de 186 de medalii în campionate naționale, în Cupa României, campionate și cupe europene și mondiale și campionate balcanice. Acest lucru ne face să afirmăm că noi continuăm rezultatele bune din ultimii ani, rezultate care plasează clubul Universitatea pe locul I în ierarhia celor 30 de cluburi universitare din țară. Și, după numărul de sportivi, avem vreo 720 de sportivi, și după numărul de secții, 22, suntem al treilea club din România, sau, altfel spus, clubul numărul 1 din provincie.

Suntem un club mare, și tocmai de aceea și pretențiile mele, și ale oamenilor din club , manageri, antrenori, sportivi, sunt mai mari.

V-ați menținut, deci, locul întâi între cluburile universitare din țară.

De vreo șase ani suntem tot pe locul I. Alte cluburi care ne urmează, dar mult mai jos decât noi în ce privește performanța sportivă, sunt Politehnica Iași, Știința București, Sportul Studențesc, Politehnica Timișoara, Universitatea Craiova. Și vreau să fac o remarcă, cluburile mari, precum CSU, reprezintă o treime din sportul de performanță din România la nivel de seniori. La jocuri, de exemplu, sunt 180 de echipe în diferitele campionate naționale, 61 sunt marca CSU, și aici vorbim de volei, handbal, baschet, rugby, polo, sunt cluburi ale ministerului Educației.

Performanțele obținute vă și obligă la a păstra o continuitate.

În primul rând, ne obligă tradiția imensă a clubului. Nu putem trata clubul Universitatea cu ușurință, trebuie să avem întotdeauna pretenția, și cu gândul ăsta pornim mereu la drum, să fim clubul universitar numărul 1, și iată că în ultimii ani reușim cu brio acest lucru, și vom reuși asta și în viitor.

Faptul că suntem mereu primii atrage, desigur, și o finanțare mai bună, dar avem nevoie și de sprijinul consistent al autorităților locale pentru a ne desfășura în condiții bune activitatea, pentru că noi reprezentăm în primul rând Clujul, și județul Cluj.

Spuneați de performanțele obținute în 2022. Comparativ cu anul trecut, sunt ele mai bune sau mai puțin bune?

Ca și număr de medalii suntem sub cel de anul trecut, dar iată că am obținut și anul acesta un număr foarte mare, 186 de medalii, în condițiile în care multe competiții s-au anulat.

Care dintre secțiile sportive au obținut cele mai bune rezultate?

Aș vrea să subliniez faptul că la sporturile individuale, atletism, judo, natație, echitație, box, scrimă, lupte, schi, scrabble, tenis, tir cu arcul și așa mai departe, la absolut toate secțiile avem campioni și vicecampioni naționali sau câștigători de Cupa României. Rău stăm la jocuri, pentru că aici există o bătălie acerbă între primăriile din țară, care susțin unele echipe cu sume fabuloase, și noi ne trezim că jucăm cu adversari care au sportivi din alte țări, cu profesioniști în tosată regula, la noi fiind toate echipe studențești. Și atunci, ajungem la coada clasamentului. Dar suntem în prima ligă la volei băieți și fete, baschet fete, rugby băieți și fete, și în liga a doua la hadbal băieți și fete și baschet băieți. Există șanse însă ca echipa de handbal băieți să promoveze. Au terminat sezonul regular pe locul întâi, și acum vor merge în faza următoare care va da viitoarele două echipe care vor promova în prima ligă. Acolo se muncește serios, avem doi antrenori tineri care au jucat în trecut la Cluj, și care-și doresc să obțină performanțe și ca antrenori, Ionuț Ramba și Marius Sopca, și poate că în primăvară vom mai avea încă o echipă în prima ligă.

Repet, competiția este nedreaptă pentru noi pentru că noi participăm cu echipe studențești în campionate cvasi-profesioniste.

Ați investit, bănuiesc, și anul acesta în pregătirea sportivilor.

Pregătirea sportivilor începe cu o lună, o lună și jumătate, uneori chir și cu două luni înainte de competiții. Nu mai mergem în cantonamente, pentru că nu mai putem permite acest lucru, dar facem pregătirea pe plan local, în Parcul Sportiv, cu sprijinul Universității Babeș-Bolyai, la Sala Sporturilor, la Cluj Arena. Repet, singura dificultate este că noi jucăm cu studenți împotriva unor sportivi aduși pe bani grei din alte țări.

Ați terminat și o investiție la căminul sportivilor, ași reușit să montați panouri fotovoltaice acolo.

Clubul Universitatea are propriul cămin, amplasat în apropierea bazelor sportive, are o capacitate de 74 de locuri și este ocupat aproape în întregime de sportivii clubului. Într-adevăr, ca și noutate, am reușit în această lună să montăm panouri fotovoltaice pe acoperiș. Avem și o aplicație care ne arată în timp real energia produsă: 8,9 kW în acest moment, din care merg în cămin 1,95 kW, și restul de 6,35 kW se duc în rețea. Avem asigurat, deci, consumul de energie pentru cămin. Este o investiție foarte utilă, vom face mari economii la plata curentului electric, la vară vom avea o producție și mai mare, și, tot la anul, ne vom gîndi cum să facem să fim independenți și din punct de vedere al gazelor. Investiția a fost de 190.000 de lei, eu cred că în maxim doi ani o vom și amortiza. Iar dacă vom rezolva și încălzirea camerelor și a apei, investiția își va merita cu prisosință banii. La începutul gazului am avut facturi la energie și de 10.000 de lei pe lună, deci sume uriașe, pe care acum le vom diminua considerabil.

În ce privește anul 2023, care vă sunt obiectivele?

Noi de dorim să ajungem în Champions League, de exemplu, nu? La handbal feminin am organizat între 2009 și 2012 trei grupe ale Ligii Campionilor. Au venit la Cluj să joace Gyor, Krim Ljubljana, Podravka Koprivnica, echipe mari ale Europei. Ne dorim mereu tot ce e mai bun, dar trebuie să fim și sprijiniți, și sprijinul cel mai mare trebuie să ni-l dea cei de aici, din Cluj, autoritățile, oamenii de afaceri.

Pentru a reedita performanțe mari din trecut, cât ar trebui să fie bugetul clubului?

În 2022, bugetul nostru este cel mai mare de când există acest club, respectiv de 10 milioane de lei.

Și ar trebui să crească la cât?

Păi, să vă dau un exemplu: Rapid București, un club finanțat de ministerul Transporturilor, care are nu 8 secții de jocuri ci 4, nu 14 secții individuale ci 7, deci jumătate cât are U Cluj, beneficiază de un buget de… 40 de milioane de lei. Și, în acest caz, spun că am putea face și noi o treabă foarte bună, să avem echipe valoroase, cu un buget de 25 de milioane măcar. La rugby în 7, un sport olimpic, am reușit să devenim campioni naționali a doua oară în ultimii trei ani. Putem crește nivelul performanței și la alte jocuri, dar ne trebuie sprijin.

Spuneați că aveti peste 700 de sportivi legitimați la club.

Da, din care 200 sunt studenți, aproape 250 sunt elevi, iar restul sunt foști absolvenți.

Aveți un mesaj de sfârșit de an pentru toți aceștia?

Le doresc tuturor, sportivi, antrenori și manageri, să privească cu încredere înainte, cu optimism. În cemă provește, eu sunt foarte optimist că anul viitor va fi cu mult mai bine decât anul acesta, pentru că vom avea și un buget mult mai cuprinzător. Și, le spun tuturor să aibă încredere în antrenori, în managerii lor, în conducere, pentru că vom reuși să facem treabă bună împreună și în continuare.

Sandu Mureșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut