Interviu cu Sophie Dervaux

Prezența la Cluj a tinerei dirijoare de origine franceză Sophie Dervaux, cea care a urcat pe scena Filarmonicii în dublă calitate – de dirijor și solist (fagot) -, a prilejuit, totodată, un scurt dialog, pe care am bucuria de a-l împărtăși cititorilor cotidianului Făclia.

Cum v-ați simțit în ipostaza de a colabora cu Orchestra Filarmonicii Transilvania?

A fost o mare plăcere să performez alături de orchestră, am lucrat foarte serios timp de patru zile, am avut multe repetiții. Toată lumea s-a implicat, ne-am străduit să dăm tot ce avem mai bun, fiecare minut a fost extrem de intens. A fost o legătură foarte frumoasă cu orchestra. Concertul a ieșit chiar mai bine decât repetițiile, cu toții am fost pregătiți să dăm totul pe scenă.

Câteva cuvinte despre legătura specială cu fagotul, instrumentul dvs. de suflet.

Cânt la acest instrument de mulți, mulți ani, o fac aproape zilnic. Este un camarad pentru mine. Am început cu clarinetul, deoarece, copil fiind, nu prea știi ce este acela un fagot. Apoi, pur și simplu am întâlnit pe cineva care cânta la fagot și am fost uimită de sunetul acestui instrument și atunci mi-am spus „Îmi place, vreau să cânt la el!” și așa am început.

Ați ținut cursuri de măiestrie în perioada cât v-ați aflat la Cluj?

Da, am avut cursuri la Academia de Muzică, am avut cinci studenți. A fost foarte frumos să lucrez cu ei, sunt foarte motivați și bine pregătiți. Am avut aproximativ 30-40 de minute să lucrez cu fiecare, nu a fost foarte mult, dar cred că am învățat multe. M-am bucurat să cunosc și profesorul, să vorbim, a fost un schimb foarte interesant.

Pe scena Filarmonicii din Cluj, în ipostaza de dirijor tânăra Sophie Dervaux a dovedit forță și responsabilitate, nu este la îndemâna oricui această profesie, mai ales că, așa cum vă este binecunoscut, ea este, în mare măsură, practicată de bărbați. Mai sunt și alte nume ce merită amintite, unul este Elizabeth Askren, originară din New York și stabilită la Cluj-Napoca. Elizabeth este dirijoare a unor filarmonici renumite, cu un portofoliu internațional și este, totodată fondatorul Transilvania Opera Academy, un proiect care își propune să încurajeze tinerii muzicieni talentați și să le faciliteze tranziția de la anii de studiu către debutul profesional și ascensiunea către marile scene ale lumii.

Iulia GHIDIU

Foto: Bogdan Meseșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut