Interviu cu prof. univ dr. ing. Ilarie Ivan, consilier al ministrului agriculturii

”Deși a fost un an dificil, în 2022 s-au implementat multe și importante programe în agricultură”

Domnul Ilarie Ivan, consilierul ministrului Agriculturii, Petre Daea, a acordat ziarului Făzlia un amplu interviu, în care a vorbit despre dificultățile cu care se confruntă agricultura românească după cei doi ani de pandemie Covid-19, dar și după seceta prelungită manifestată în ultima perioadă. Nu în ultimul rând, domania sa ne-a spus și despre cum se implică ministerul de resort în sprijinirea producătorilor români, dar și despre programele Uniunii Europene demarate în acest sens.

 

Rep: Domnule Prof. Ilarie Ivan, de când ați plecat din frumosul dv. sat din ținutul Apusenilor, vă ocupați de agricultură și de pregătirea specialiștilor necesari acestui domeniu, de aceea consider că sunteți unul dintre persoanele avizate să ne spuneți, de pe poziția de consilier al dlui ministru Daea,  ce măsuri s-au întreprins în ultima perioadă în acest vital segment al economiei naționale, care a fost fărămițat, distrus și chiar abandonat după 1990.

Ilarie Ivan: Mai întâi vreau să precizez faptul că 2022 fost un an dificil, foarte complicat, un an post pandemie, cu multe provocări, în care seceta pedologică a pus stăpânire pe întreaga țară, iar aceste necazuri, cu efect negativ, au fost amplificate și de  războiul din vecinătatea granițelor noastre, generând prețuri la inputuri greu de stăpânit.

Printr-o mobilizare mai bine organizată a aparatului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a reușit să se găsească mai multe măsuri concrete în sprijinul fermierilor materializate prin acte normative, dintre care amintim:

Acordarea libertății fermierilor să-și valorifice culturile afectate de seceta pedologică în scopul obținerii unor furaje, fără să piardă subvenția pentru culturile și suprafețele calamitate.

Rep: Însăși Comisia Europeană a fost mai generoasă în această grea perioadă de timp a postpandemic și a secetei prelungite, pe care majoritatea fermierilor au apeciat-o cum se cuvine.

Ilarie Ivan: Așa este. Prin demersurile MADR s-a obținut derogare de la Comisia Europeană cu privire la perioada de retenție în sectorul zootehnic, care a constituit un ajutor atât de necesar pentru acest sector greu încercat în anul trecut. O altă măsură deosebit de necesară și bine venită, se referă la primirea acceptului Comisiei de a acorda subvenția în avans în cuantum de 70-85%. Astfel, fermierii au primit în avans, față de anii trecuți, 1.3 miliarde de euro pentru a-și face la timp lucrările necesare pentru pregătirea producției următoare.

Rep: Seceta ce dijmuiește an de an nivelul și calitatea producțiilor agricole, nu doar presupune, ci impune reabilitarea și dezvoltarea sistemului de irigații în agricultura țării capabilă să producă imense cantități de grâu, porumb, plante tehnice, ce ar putea asigura consumul indigen și mari disponibilități pentru export.

Ilarie Ivan: Da, am fost și trebuie să devenim grânarul Europei, sens în care în politica investițională a ministerului a și fost adoptat Planul Național de Irigații și Desecări 2023 – 2027 în valoare de 1,5 miliarde euro. Iată că România are nu doar fonduri, ci și o strategie clară, coerentă și echilibrată de investiții în irigații, prin care dăm agriculturii românești ce are nevoie pentru a se dezvolta cum trebuie. Trebuie să fac precizarea că suma de 395,4 milioane lei, prevăzută în acest an pentru investițiile în sistemele de irigații a fost cheltuită în totalitate, în același timp realizându-se în întregime și Programul de investiții privind combaterea grindinei și stimularea precipitațiilor.

Rep: Ce alte programe au fost lansate?

Ilarie Ivan: Ași menționa mai întâi lansarea Programului de 3X SUBVENȚIA, de care deja beneficiază peste 800 de fermieri. Punerea  în practică a Programelor de sprijin Rural Invest și AGRO IMM Invest. Rezultatul la zi ne dă cifra celor 941 de fermieri care au accesat credite garantate de stat în valoare totală de aproximativ 1 miliard de lei.

Au fost semnate Convenții din care a-și nominaliza pe cea cu fondurile de garantare și instituțiile bancare pentru acordarea de credite cu garanții de stat sectorului zootehnic, asigurând finanțare avantajoasă fermierilor să își constituie stocurile de furaje până la noua recoltă.

Apoi aprobarea schemei de ajutor de stat pentru susținerea procesării în țară a materiei prime – Granturi de până la 500.000 euro pentru sprijinirea operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor și grăsimilor, a produselor lactate și a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă; acordarea microgranturilor în domeniul agroalimentar în valoare totală de 49 milioane euro și repornirea Casei de Comerț UNIREA. Rezultatul fiind îmbucurător deoarece a  încheiat  activitățile cu profit în valoare de 300.000 euro.

Rep: Aveți programe de susținere și pentru alte sectoare și zone? Mă refer aici la demararea Programelor de susținere a crescătorilor de porci și păsări, geografice, mă refer la cele montane.

Ilarie Ivan: Proiecte uitate în sertarul nepăsării din perioada guvernării 2020-2021. După cum se știe, acum acordăm ajutoare excepționale în sectoarele vegetal și zootehnic; am lansat programe de sprijin pentru zona montană, care s-au materializat prin semnarea unui număr de 165 de contracte: 68 pe programul lapte, 81 pe programul fructe și 16 pentru construirea de stâne.

Avem campania de promovare a consumului de produse românești ”Produs românesc – bun pentru tine, bine pentru fiecare”, prin care, lună de lună consumatorul se întâlnește cu produsele românești în cadrul târgurilor și piețelor volante, aici ajunge și ghidul  bunelor practici agricole în domeniul vegetal.

Rep: A fost definitivat și transmis către Comisia Europeană Planul Național Strategic de Dezvoltare a Agriculturii României?.

Ilarie Ivan: Acest plan a fost finalizat și transmis Uniunii Europene în data de 18 octombrie, către Comisia Europeană. Planul Național Strategic 2023-2027 – Strategia agricolă a României, prevede investii în agricultură și dezvoltare rurală în valoare de 15.8 miliarde de euro, iar în data de 7 decembrie 2022, Comisia Europeană a validat Planul Național Strategic. Așadar, avem aprobat cadrul general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale și al celor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din Planul Național Strategic 2023-2027 și s-a demarat Caravana Cunoașterii PNS pentru ca acest document programatic să fie cunoscut în detaliu de către toți cei interesați, asigurându-ne că în conturile fermierilor vor ajunge toate fondurile alocate.

Rep: Mulțumindu-vă pentru amabilitatea cu care ați răspuns întrebărilor noastre, vă rog să spuneți în finalul acestui interviu dacă vom mânca încă mult timp carne, pește, usturoi și alte legume aduse de peste mări și țări, pentru care ne îngrijorează nu doar prețurile ci și calitatea?

Ilarie Ivan: Cunoaștem nemulțumirile milioanelor de consumatori, însă prin implementarea acestor programe de actuala și viitoarea guvernare, suntem convinși că se poate schimba în bine balanța importurilor și exporturilor țării noastre. Cert este faptul că avem aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultură și Pescuit 2021-2027 în valoare de peste 232 milioane de euro și se acordă despăgubirile către fermierii ale căror culturi de toamnă au fost afectate de seceta pedologică din anul trecut.

Fermierii vor primi integral sumele cuvenite pentru toate programele derulate de MADR: tomata și alte legume, struguri de masă, usturoi românesc și cartof, dar și cele pentru susținerea raselor autohtone Bazna și Mangalița, iar Programul Tomata 2023, primește cuvenita susținere și în spații protejate. Deci cei interesați pot accesa aceste programe.

 

Interviu realizat de  Dumitru VATAU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut