Interviu cu Lena Chilari | „Poezia este peste tot și mi-aș dori să ajungă la toți’”

Lena Chilari, câștigătoarea marelui premiu la Festivalul “Literatura Tinerilor” organizat de Uniunea Scriitorilor din România, în perioada 14-16 septembrie, la Neptun, a oferit un interviu cotidianului Făclia.

Reporter Făclia: Ce crezi că îi influențează cel mai mult pe tinerii de astăzi în ceea ce scriu?
Lena Chilari: Consider că viața propriu-zisă. Tot ce li se întâmplă lor, la modul general. În multe poeme, am văzut dimensiunea peronală, personalitatea fiecărui poet pe care am avut ocazia și onoarea să-l cunosc. Pe lângă asta, aș mai adăuga situația socio-politică a lumii. Simți un soi de visceralitate hibridizată cu partea personală a fiecăruia. Mă bucur că în poezie fiecare își găsește în poezie forma lui de catharsis, forma lui de exprimare. Eu găsesc în poezie o formă de refulare.

Reporter Făclia: Ești de loc din Republica Moldova. De ce ai ales Clujul pentru studiile universitare?
Lena Chilari: Eu mi-am dorit să merg la Chișinău. În vara când treceam din clasa a unsprezecea într-a douăsprezecea a venit verișorul meu, care locuise la Chișinău până atunci și care a ales apoi Clujul, pentru a studia la Universitatea de Artă și Design, a venit, ne-am așezat în foișorul din curtea casei noastre și mi-a spus: Lena, tu trebuie să vii la Cluj, sunt de toate, e un alt univers. Și mi-a creat impresia că este un alt paradis terestru. Mi s-a părut foarte diferit, plin de farmec. Și, sinceră să fiu, nu am regretat nicio secundă alegerea făcută. Clujul m-a format. Am deja nouă ani de când sunt aici. Datorită Clujului sunt unde sunt.

Reporter Făclia: Inclusiv în poezie.
Lena Chilari: Da! Dacă nu aș fi venit la Cluj, nu aș fi scris niciodată.

Reporter Făclia: Dacă ar fi să te gândești la câteva trăsături comune pe care le-ai putea identifica în ceea ce scriu tinerii astăzi, care ar fi acelea?
Lena Chilari: Simt o fragilitate aparte, o empatie extraordinară umană, mi se pare că tinerii din ziua de astăzi sunt mai conștienți, mai toleranți, mai deschiși, conectați, informați față de tot ce se întâmplă în jurul lor. Îmi place foarte mult latura aceasta umană. Mai simt că există o dimensiune multidisciplinară în poezie, simți influența muzicii, a cinematografiei…Eu, de exemplu, mă străduiesc să-mi apropii foarte mult poezia de artele performative, să fie ceva antrenant, gândit. Înainte de a ieși pe scenă, îmi antrenez vocea foarte mult, îmi antrenez corpul. Mă bucură foarte mult că văd asta în toată poezia. Poezia nu mai este acolo undeva, într-un turn de fildeș, experiența este acum mult mai accesibilă. E un plus.

Reporter Făclia: Care este principala provocare cu care se confruntă tinerii scriitori?
Lena Chilari: Cred că ar fi criticile neconstructive, desființarea dinaintea debutului, gratuitatea unor replici usturătoare adresate tinerilor la început de drum. Mă întristează acest lucru.

Reporter Făclia: Cum vezi experiența cenaclurilor literare, ca formă de socializare literară, ca mediu în care tinerii pot primi un feedback vizavi de ceea ce scriu?
Lena Chilari: Eu sunt pentru cenacluri, eu particip la și organizez open mic-uri. Totul a început de la ziua mea de naștere, pe care mi-am dorit să o organizez sub forma unui eveniment poetic. Sunt pentru astfel de reuniuni literare, atâta timp cât există bunăvoință și deschidere, inclusiv pentru tineri, să nu se simtă distanța dintre generații, să nu fie o atmosferă apăsătoare.

Lena Chilari este originară din Pepeni, raionul Sângerei, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, specializarea Rusă-literatură comparată. Este stabilită la Cluj, iar în prezent activează ca profesor de limba rusă și educator în mediul privat.

Iulia GHIDIU
Foto: Svetlana Vakulovski

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut