Interferențe culturale | Clujotronic 2022, un festival artistic „electrizant”

Ediția cu numărul 11 a cunoscutului festival de arte digitale Clujotronic se pregătește să ia startul la finalul acestei săptămâni. Între 7 și 9 octombrie, fosta Casă Municipală de Cultură (Piața Unirii, 24) va fi gazda manifestărilor ce urmăresc să evidențieze legătura dintre artă și tehnologie dar și importanța conexiunii la nivel uman, mai ales după experiența perioadei pandemice pe care am traversat-o cu toții.

Deschiderea oficială va avea loc vineri, 7 octombrie, de la ora 19.30, fiind urmată de 3 performance-uri interdisciplinare în care sunetul, elementele de programare și vizualurile se vor îmbina armonios. Protagoniștii serii vor fi Andreas Lutz (GE), colectivul artistic Psihodrom (RO) și Lecomte de Brégeot (FR).

*7-9 octombrie, 16.00-22.00*

Expoziția de artă digitală cuprinde anul acesta 8 lucrări ce aduc în prim-plan forme inovative de artă new media. Artiștii români care semnează o parte din aceste opere sunt colectivul Psihodrom (lucrarea de artă generativă Multiverse), Neural Bonds (Break the bubble!) și Teodor Buruiană (Omul în lume și lumea în om).

Duo-ul francez Scenocosme va fi prezent la Clujotronic prin 3 instalații menite să ofere experiențe senzoriale extraordinare. O altă prezență franceză va reprezentată de fresca Eau vive a artistului vizual Guillaumit, o lucrare ludică și interactivă, care se transformă într-un joc cu ajutorul realității augmentate. De asemenea, artistul german Andreas Lutz va prezenta sculptura cinetică Soft Takeover, bazată pe inteligența artificială, mai adaugă organizatorii în comunicatul de presă.

În cadrul festivalului, vizitatorii vor putea viziona expoziția Games and Politics, realizată de Goethe Institut și ZKM [Centrul pentru Artă și Tehnologie Media Karlsruhe], deschisă la Clujotronic până în data de 16 octombrie, precum și o selecție din Galeria CaractHER, curatoriată de Women in Games și Institutul Goethe București cu sprijinul RGDA și Arden.

Clujotronic este organizat de Centrul Cultural German și de Institutul Francez din Cluj-Napoca, iar intrarea la festival este liberă. Programul complet al evenimentului îl putem consulta accesând www.clujotronic.ro și pagina de Facebook https://www.facebook.com/Clujotronic.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut