Întâlnire transnațională virtuală în cadrul unui proiect Erasmus+

Proiectul Erasmus+ „Parimoines: s’engager au présent pour sauver l’avenir” se desfășoară la Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania” din 2018. De atunci și până în prezent, toate întâlnirile transnaționale organizate au fost cu prezență fizică a participanților în orașul și țara unde este organizată întâlnirea. Prima întâlnire s-a desfășurat în Belene, Bulgaria, a doua la Bernay, Franța, a treia la Nerja, Spania, a patra la Siracusa, Italia.

Întâlnirea transnațională din Cluj-Napoca trebuia să se desfășoare, conform programului, la sfârșitul lunii martie 2020, dar a trebuit să fie amânată din cauza pandemiei COVID-19. Echipa noastră a rămas optimistă că vom reuși în cele din urmă să ne reorganizăm în așa fel încât să ducem la bun sfârșit acest proiect. Iată că în perioada 9-13 noiembrie 2020 am reușit să organizam întâlnirea transnațională la Cluj-Napoca. Întîlnirea a fost organizată virtual, având în vedere situația din municipiul Cluj-Napoca, dar și din toate celelalte țări europene participante.

La această întâlnire au reușit să participe elevi și profesori din Franța, Italia, Bulgaria și, bineînțeles, România. Toate activitățile din cadrul întâlnirii au fost desfășurate folosind platforma GSuite for Education, platformă pe care o folosim în mod constant la școală pentru orele on-line. Elevii s-au adaptant repede, au reușit să învețe funcționalitățile acestui nou mod de comunicare. Ecranul nu s-a dovedit o barieră insurmontabilă în creearea unor relații de prietenie. Elevii au reușit să colaboreze, să se vadă, să-și vorbească, chiar dacă fiecare era în țara lui, în casa lui.

“Incursion aux pays de merveilles culturelles et naturelles de la Transylvaanie” este numele pe care l-am dat acestei întâlniri transnaționale. Obiectivele principale ale acestei întâlniri au fost prezentarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural și natural al Transilvaniei. Activitățile propuse au urmărit prezentarea acestui patrimoniu din mai multe puncte de vedere. Insistând pe aspectul multicultural al regiunii noastre, am propus o incursiune în istoria acesor locuri (pornind de la cetatea Sarmizegetusa Regia și până în zilele noastre), dar și o prezentare a tradițiilor și obiceiurilor reprezentative pentru regiunea noastră (portul popular, tradițiile culinare ale regiunii și muzica tradițională).

Importanța păstrării și îngrijirii pădurilor transilvănene, dar și a naturii, în general, a fost subliniată pe tot parcursul întâlnirii. Frumusețea plaiurilor mioritice este de netăgăduit, ea merită să fie pusă în valoare, merită să fie protejată și, după cum au subliniat mulți participanți la această întâlnire transnațională, generațiile viitoare merită să se bucure și ei la rândul lor de toate aceste frumuseți.

Produsul final acestei întâlniri transnaționale este reprezentat de o broșură (Transilvania văzută prin ochii tinerilor europeni”) care reunește munca tuturor participanților la această întâlnire transnațională virtuală. Ea a fost publicată on-line la adresa https://view.joomag.com/my-first-publication-la-transylvanie-par-les-yeux-des-jeunes-europeens/0155894001606232122?short&fbclid=IwAR1lnB0uN0ZsY9VRxTGDFD_Pnt8jmhAYOhTUm1j995KwFCmGgKT4wPNEXIQ

Povestea acestei întâlniri transnaționale poate fi urmărită pe pagina de Facebook a proiectului https://www.facebook.com/ErasmusPatrimoines/ sau accesând site-ul proiectului: https://patrimoinenaturel.jimdofree.com.

Laura TESA,
coordonator proiect

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut