Institutul de Istorie „George Barițiu”, primirea noilor membri onorifici

O încununare a evenimentului „Zilele Academice Clujene”, manifestarea organizată de Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, găzduită de hotelul Radisson Blu din Cluj-Napoca, vineri, 9 decembrie, a prilejuit două momente importante în misiunea și activitatea prestigioasei instituții de cercetare: primirea noilor membri onorifici și o lansare – maraton a nu mai puțin de 14 titluri recent intrate în colecția Institutului.

Evenimentul s-a bucurat de prezența Președintelui Academiei Române, Acad. Prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, a președintelui Filialei Cluj a Academiei Române, Acad. Prof. univ. dr. Doru Pamfil, a Directorului Institutului de Istorie „George Barițiu”, Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, a Directorului adjunct al Institutului, Prof. univ. dr. Virgil Ciomoș, a CSI Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române și a CS II dr. Iosif Marin Balog. Moderatorul întâlnirii a fost Nina Moldovan, Director General Winners First, Radisson Blu Cluj, doctorand în cadrul Institutului „George Barițiu”.

„Între comunitatea de afaceri din Cluj, grupată, o bună parte din ea, în Fundația Transilvania Leaders, și mediul academic, Academia, filiala locală și o parte a institutelor din cadrul ei există de mai mult timp un raport de colaborare reciproc avantajos, de tipul win-win. Mulțumesc mediului de afaceri, celor prezenți, celor care au fost alături de noi, Fundației Transilvania Leaders și tuturor celor care sprijină proiectele cultural-științifice ale Academiei Române și în special ale Institutului de Istorie George Barițiu”, a afirmat Prof.univ.dr. Ioan Bolovan în alocuțiunea de deschidere a evenimentului.

„Academia merge înainte cu rolul ei, de instituție de consacrare a valorilor, acesta este primul obiectiv, de instituție de cercetare și de creație, are institute din toate domeniile, din toate sectoarele și disciplinele existente și al treilea rol, pe care l-a dobândit recent, este și o instituție de învățământ superior, pentru că acordă doctorate. Vreau să felicit întreg colectivul. Institutul de Istorie „George Barițiu” este printre cele care au rațiunea de a fi de peste 100 de ani și care va rămâne în continuare ca un for de cercetare de prim rang, nu la nivelul Clujului, ci la nivelul țării”, a subliniat în intervenția sa Acad. Prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop.

„Ne gândim deja la un al doilea volum al Istoriei universității, unde am avut o activitate de peste 40 de ani, pe care am scris-o împreună cu domnul Președinte și cu domnul Director. Bucuria de a fi în mijlocul dumneavoastră ca unul din cele 11 institute ale Filialei este o bucurie pe care o împărtășesc adesea, pentru că este cel mai activ institut pe care îl avem la Filială”, a spus Acad. Prof. univ. dr. Doru Pamfil.


„Domnul președinte Ciorcilă vă mulțumește, și pentru trofeu dar mai ales pentru ceea ce ați înfăptuit, Academia și Institutul. Domnul Ciorcilă apreciază foarte mult activitatea pe care au depus-o cei de la Institutul de Istorie și îi felicită pentru această muncă, pentru publicațiile din acest an. Banca Transilvania este un partener al comunității clujene, al comunităților universitare și academice și, în mod sigur, sperăm ca acest parteneriat dintre Banca Transilvania – Academie – universități să se întărească. Mulțumesc și maestrului Guleș pentru această operă”, a spus Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș.

Personalitățile distinse cu titlul de membru onorific sunt deopotrivă reprezentanți ai mediului de afaceri și ai celui academic și cultural. Este vorba de Horia Ciorcilă, Președintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, Ștefan Gadola, CEO Energobit și Prof. univ. dr. Aurel Codoban, eseist și filosof. Diplomele de onoare au fost însoțite de un trofeu de excelență – lucrare realizată magistral de cunoscutul sculptor Ovidiu Guleș, din alabastru și lemn de prun.

Multiplă lansare de carte

Ceremonia de înmânare a diplomelor a fost urmată de lansarea mai multor volume de referință pentru istoriografia românească și europeană, prezentate succint de către membri ai Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca: Dictionarul membrilor Institutului de Istorie din Cluj, 1920-2020 (coord. Mara Mărginean, Mirela Popa Andrei și Attila Varga), Cluj-Napoca, Centrul de Studii Transilvane, 2020; In memoriam Acad. Camil Muresanu. Oameni si Locuri din inimă. Însemnări de călătorie, Cluj-Napoca, Edit. Argonaut, 2021 (Editori:  Ioan Bolovan, Varga Attila, Angela Rus); The Tsarist Military Campaign in the Romanian Lands in 1848-1850. Military Documents. Vol. III. Komarov and Nepokoitchiski’s Campaign Diary, edited by Ela Cosma, Argonaut Publishing/Symphologic Publishing, Cluj-Napoca (România)/Gatineau (Canada), 2022, 578 p; Mircea-Gheorghe Abrudan, Biserica Ortodoxă și clerul militar din Monarhia Habsburgică între Pacea de la Carloviț și Primul Război Mondial (1699-1914), Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2022, 523 p; Comandant la Auschwitz. Autobiografia lui Rudolf Höss, traducere din limba engleză de Veronica Tomescu, postfață, note și ediție de Ottmar Trașcă, București, Editura Omnium, 2022, 336 p; Varga Attila, Istoria Clujului, traducere după Jakab Elek, vol. 6, Cluj-Napoca, Edit. Școala Ardeleană, 2017; Studia Masonica”, I. Masonerie si Societate. Francmasoni celebri si ideile lor de modernizare in spatiul profan. Lucrarile panelului dedicat Istoriei Francmasoneriei din spatiul romanesc prezentate la Zilele Academic Clujene, Editori Valentin Orga, Varga Attila, Cluj-Napoca, Edit. Argonaut-Mega, 2022; Revista Română de Istorie Economică/Romaniana Journal of Economic History tomul 1, 2022; Anuarul Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca. Series Historica. LX, 2022. Supliment. Femeia intre traditia si modernitatea romaneasca, a doua jumatate a secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX. Interogatii, realizari, perspective; Anuarul Institutului de Istorie „George Barițiu”. Series Historica, LXI, 2022, Supliment nr. 2, Lucrările Conferinței internaționale Modernism, Modernizare, Modernitate. Perspective istoriografice și metodologice, Cluj-Napoca, Zilele Academice Clujene 13-15 octombrie 2021, Cluj-Napoca, Editura Mega, 2022, 270. P; Istorie și economie la confluența Someșurilor, coord. Gabriel V. Rusu, Radu Gavrilă, Presa Universitară Clujeană, 2022; Cercetări contemporane în științele sociale, 2022; Ionuț Isac, Înțelepciunea sub un cer senin, 2022; A povesti suferința, 2022, coord. Cristian Bodea, Horațiu Crișan;

 

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut