Înscrieri pentru rezidențe de creație

Reactor lansează apelul de înscriere pentru a cincea ediție a rezidențelor de creație ”Fresh Start”, dedicate proaspăt absolvenților de facultăți vocaționale (actorie, regie, teatrologie / dramaturgie, scenografie, coregrafie, muzică), iar înscrierile artiștilor tineri interesați să experimenteze, să cerceteze, să lucreze în echipă și să afle mai multe despre producția de spectacol într-un mediu independent se pot face până în 16 aprilie.

”Fresh Start” – ediția a V-a își propune să inițieze opt proaspăt absolvenți de facultăți vocaționale (actorie, regie, teatrologie / dramaturgie, scenografie, coregrafie, muzică) în producția unui spectacol prin tehnici specifice teatrului devised (creaţia colectivă a unui spectacol teatral) și în regim independent.

Cei opt rezidenți selectați vor beneficia de îndrumarea unor artiști cu experiență de lucru pe diferite metode. Prima parte a rezidenței va fi coordonată de Sinkó Ferenc – actor, lector la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca, cu experiență în coregrafie și performance -, și de Petro Ionescu – dramaturgă, membră a echipei Reactor, cu experiență în teatru devised și metode de cercetare în teatru.

Rezidenții vor lucra aplicat alături de Sinkó Ferenc, într-un atelier de acomodare a echipei, în care se vor folosi metode din zona teatrului performativ și dans. Tot atunci își vor trasa direcția noului proiect, pe temele de interes identificate, urmând apoi o introducere teoretică și practică în teatrul devised, realizată de Petro Ionescu. Pe tot parcursul rezidenței, participanții vor beneficia de întâlniri constante cu Petro Ionescu, pentru consultanță în dezvoltarea conceptului de spectacol și a structurii dramaturgice.

Programul se extinde pe mai multe luni și include o perioadă de ateliere, o perioadă de producție (iulie – august), realizarea unor vizionări cu artiști colaboratori ai spațiului Reactor, precum și prezentarea publică a spectacolului rezultat în cadrul rezidenței la Cluj-Napoca și la București, la Centrul de Teatru Educațional Replika (septembrie – octombrie).

Rezidențele se adresează tinerilor absolvenți neangajați în domeniu, la maxim 5 ani după absolvire, de la secțiile română și maghiară din cadrul facultăților de profil din țară. Proiectul „Fresh Start” permite depunerea unei aplicații colective, în diferite formule (de exemplu regizor – dramaturg sau regizor – coregraf), în cazul în care există un concept comun, acest lucru trebuind menționat în formularul de înscriere.

Rezidențele vor fi remunerate, iar cazarea participanților din afara orașului Cluj-Napoca va fi asigurată de organizatori.

Aplicațiile trebuie trimite pe adresa freshstart.rezidente@gmail.com, până în data de 16 aprilie, ora 23:59.

În urma înscrierilor, mentorii, împreună cu coordonatorii de proiect, vor selecta un proiect regizoral, în funcție de care se va alege o echipă mixtă formată dintr-un regizor, un dramaturg, un scenograf, un coregraf, actori și/sau dansatori și muzicieni, pe baza aplicațiilor, cu posibilitatea de a stabili și un interviu (live sau online, după caz) în perioada 17 aprilie – 10 mai.

Detalii despre proiectele Reactor de creație și experiment (Cluj-Napoca, str. Petofi Sandor, nr. 4) sunt disponibile pe site-ul www.reactor-cluj.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/ReactorCluj și pe cea de Instagram: www.instagram.com/reactor.cluj.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Calendarul rezidenței

* 16 aprilie – Data limită pentru înscrieri.

* 17 aprilie – 10 mai – Selectarea participanților.

* 11 mai – Anunțarea participanților.

* 1 – 15 iulie – Prima etapă a rezidenței, asistată de mentori: ateliere practice cu Sinkó Ferenc și Petro Ionescu.

* 16 iulie – 31 august – A doua etapă a rezidenței: întâlniri de lucru cu Petro Ionescu, repetiții și vizionări.

* Septembrie – octombrie – Prezentarea rezultatului la Cluj-Napoca și București.

Teatrul devised – numit frecvent și creație colectivă – este o metodă de a realiza un spectacol fără a avea un scenariu prestabilit, acesta luând naștere în urma colaborării și adesea a improvizațiilor membrilor ansamblului.

De regulă, echipa este formată din actori, însă din acest proces creativ nu sunt excluse nici alte categorii de artiști – plasticieni, compozitori sau coreografi – a căror colaborare depășește granițele stricte ale unei specializări profesionale. Întregul proces creator este oarecum asemănător cu commedia dell’arte și teatrul de stradă, situându-se undeva între dar și la intersecția dintre cele două genuri, și împărtășind principii comune cu teatrul de imporvizație. Însă, spre deosebire de acesta din urmă, un spectacol devised are, în momentul când ajunge în fața publicului, o formă măcar parțial definită.

Avându-și origini oarecum mai recente în Marea Britanie a celei de-a doua jumătăți a secolului trecut, teatrul device, prin principiul său fundamental – creația colectivă -, este, de fapt, la fel de vechi ca teatrul însăși. Iar spectacolele rezultate sunt adesea experienţe unice atât pentru spectatori, cât și pentru interpreți.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut