Îngrijorări tot mai mari privind sănătatea copiilor, în condițiile creșterii timpului petrecut online

Pentru copii și tineri, pregătirea pentru o lume post-COVID mai bună, mai conectată, înseamnă ajutor pentru crearea unui echilibru între lumea online și cea offline, susținerea unor relații sigure, pozitive cu cei din jurul lor și acces la sprijinul de care au nevoie – consideră directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore.

Într-o declarație privind Ziua Siguranței pe Internet, 9 februarie, Henrietta Fore amintește că, sub amenințarea COVID-19, viețile a milioane de copii și tineri s-au limitat la spațiul propriilor case și al ecranelor și, pentru mulți dintre ei, prezența online a devenit rapid singura modalitate de a se juca, de a socializa și de a învăța.

„Deși tehnologia și soluțiile digitale oferă oportunități însemnate pentru a permite copiilor să-și continue educația, să poată să se distreze și să rămână în legătură unii cu alții, aceleași instrumente pot spori expunerea acestora la o multitudine de riscuri. Chiar și înainte de pandemie, exploatarea sexuală online, conținutul dăunător, informațiile false și agresiunea cibernetică constituiau o amenințare la adresa drepturilor, siguranței și bunăstării psihologice ale copiilor. În cazul celor care deja se confruntau cu agresiuni sau comportamente necorespunzătoare, online sau offline, este posibil ca sporirea timpului petrecut în fața ecranului să le fi exacerbat suferința. Închiderea școlilor, distanțarea fizică, limitarea serviciilor și presiunea crescută asupra familiilor deja vulnerabile au subminat și au diminuat unele dintre măsurile de protecție disponibile pentru acestea. În același timp, crește îngrijorarea pentru sănătatea fizică și emoțională a copiilor, deoarece există dovezi că prelungirea timpului petrecut online conduce la reducerea activităților în aer liber, a calității somnului, la sporirea simptomelor de anxietate și la obiceiuri alimentare nesănătoase” – arată Henrietta Fore.

La începutul celui de-al doilea an de pandemie, în care Internetul și tehnologia vor continua să joace un rol mai mare în viețile a milioane de copii, directorul executiv UNICEF propune reimaginarea unei lumi mai sigure pentru copii, online, „o lume care acordă prioritate și protejează bunăstarea fizică și psihică” a acestora. În opinia sa, acest lucru se poate face: „colaborând cu autoritățile pentru a instrui personalul din domeniul sănătății, educației și asistenței sociale pe tema impactului COVID-19 asupra bunăstării copilului, inclusiv a riscurilor online mai mari, și pentru a consolida serviciile esențiale de protecție a copilului și de sănătate mintală, astfel încât acestea să rămână deschise și active pe tot parcursul pandemiei și după încetarea acesteia; asigurându-ne că sectorul tehnologic, inclusiv rețelele de socializare, garantează că platformele online au măsuri sporite de siguranță și protecție; lucrând alături de partenerii din sectorul public și din cel privat, pentru a mări investițiile în tehnologii și conținut sigure”.

Tot pentru realizarea unei lumi mai sigure, online, pentru copii, Henrietta Fore arată necesitatea sprijinirii părinților în eforturile acestora de a-și ajuta copiii să înțeleagă riscurile Internetului și tehnologiilor digitale, dar și necesitatea asigurării, în școli, a accesului copiilor la servicii de consiliere – inclusiv virtual.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut