Inflație de peste 15% până la sfîrșitul anului

Indicele preţurilor de consum se va menţine peste 15% la sfârşitul anului, respectiv 15,2%, urmând să scadă la 8% în 2023 şi la 3,7% în 2024.

Potrivit Prognozei pe termen mediu 2022-2026, varianta de toamnă, publicată de Comisia Naţională de Prognoză (CNP), pentru anii 2025 şi 2026, inflaţia este estimată la 2,9% şi, respectiv, la 2,6%.
Comisia a ajustat ascendent previziunea de inflație pentru anul în curs şi următorii doi ani cu circa 1,3% ca medie anuală, urmând ca în perioada 2024-2025 să se încadreze în jurul valorii de circa 3%. Potrivit sursei citate, efectele nefavorabile pe termen scurt sunt aşteptate a se manifesta pentru componenta mărfurilor alimentare ca urmare a secetei prelungite din acest an, dar şi ca efect de runda a două al dispersiei preţurilor produselor energetice. Totodată, preţurile producţiei industriale, cât şi costurile în construcţii se aşteaptă să înregistreze dinamici în scădere, rămânând însă şi în anul următor la valori de două cifre.
CNP subliniază că datele statistice cele mai recente relevă faptul că inflaţia a înregistrat în trimestrul III o rată medie anuală de 15,4%, continuând tendinţa ascendentă din primele două trimestre. Preţurile produselor alimentare au depăşit creşterea medie cu 2,4%, iar preţurile din servicii au crescut cu 8,2%.

Creștere economică de aproape 4%

Comisia Naţională de Prognoză estimează pentru acest an o creştere economică de 4,6%, cu 1,1% peste nivelul estimat în scenariul din prognoza de vară (3,5%). Au fost constatate performanţe peste aşteptări în activităţile de construcţii şi servicii, care împreună deţin o contribuţie de circa 5% la majorarea produsului intern brut, atenuând astfel aportul negativ al industriei şi agriculturii (-0,9%). Pentru sectorul terţiar valoarea adăugată brută a fost estimată a se majora cu 7,7%, cu o uşoară tendinţă de încetinire în a doua parte a anului, în timp ce pentru sectorul de construcţii a fost prevăzută o dinamică de 6,1%.
În schimb, pentru 2023, CNSP a redus prognoza de creştere de la 3,7% la 2,8%, în condiţiile în care efectele defavorabile ale actualului context geopolitic vor continua şi vor deveni mai vizibile la nivel european. După o încetinire a activităţii în primele două trimestre, aceasta se va relansa sub influenţa pozitivă a construcţiilor (creștere cu 5,9%) şi a serviciilor (majorare cu 3%).

Consumul va creşte moderat, cu 2,7%, dar puterea de cumpărare a populaţiei se va situa la un nivel inferior celui prognozat anterior (1,7% faţă de 2,2%).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut