Inflația schimbă și nu prea comportamentul financiar al românilor

Schimbarea stilului de viață poate fi dificilă, dar 40% dintre românii care au răspuns la un studiu se au declarat că inflația i-a învățat cum să cheltuiască mai puțin și să își controleze mai bine fondurile.

Doar 8% dintre participanții la un studiu derulat de Revolut și Dynata au spus că inflația nu le-a afectat obișnuințele de consum și că nu cred că se va schimba ceva în viitor. Din cauza inflației, unul din trei români a decis să economisească mai mult pentru perioadele dificile, iar 13% vor să pună bani deoparte pentru investițiile din viitor. 27% au declarat că preferă mai degrabă să reducă cheltuielile pentru diverse obiecte și să păstreze banii pentru experiențe. Doar 4% ar lua în calcul un al doilea job. Cu toate acestea, inflația le-a afectat românilor comportamentele de implicare sociale – doar 11% au declarat că sigur vor continua în 2023 să facă acte de caritate către persoanele vulnerabile, iar 6%, în mod explicit, se gândesc să continue să doneze pentru refugiații din Ucraina.

Ce ar face românii cu un câștig neașteptat

Eforturile de a suplimenta veniturile și cele a reduce din cheltuieli nu par a fi de ajuns, deoarece inflația afectează și economiile românilor.

Dacă ar obține ”poeste noaptre” 10.000 de euro, 19% dintre români i-ar folosi ca să-și plătească datoriile (rate la credite ipotecare sau de consum, facturi restante), 12% ar folosi această sumă pentru achiziții costisitoare – o mașină nouă, renovarea casei,10% i-ar da pe călătorii și tot atâția respondenți i-ar investi în propria afacere, 9% i-ar pune într-un cont de economii în lei, și numai 8% i-ar plasa în titluri de stat, fonduri de investiții, pe bursă sau i-ar ține într-un cont curent, ca fonduri disponibile în caz de urgență.

Dacă ne uităm la segmentarea pe vârste, unul din cinci români de 35-54 de ani înclină mai mult să folosească fondurile suplimentare apărute pe nepusă masă pentru rambursarea datoriilor. Cei mai tineri (18-34 de ani) manifestă un spirit antreprenorial mai accentuat (17% declară că ar investi cei 10.000 de euro în propria afacere). Rambursarea datoriilor este prima opțiune pentru respondenții din Muntenia, mai ales, 24% dintre aceștia ar folosi cei 10.000 de euro pentru a achita credite sau facturi restante, în timp ce respondenții din sud-vestul țării (Oltenia) preferă să investească într-un business (14%).

Reticență la achiziția de proprietăți imobiliare

Studiul mai arată că 60% dintre români consideră că nu este momentul oportun pentru a cumpăra case sau apartamente. Motivele diferă. Cei mai mulți dintre respondenți, 36%, sunt speriați de prețuri și consideră că e mai bine să mai aștepte, 20% apreciază că vremurile sunt prea riscante și că e mai bine să țină banii lichizi, iar 5% preferă să stea cu chirie în loc de cumpere o proprietate.

Totuși, sunt voci care susțin achiziționarea de proprietăți imobiliare (35%), dar în anumite condiții. Astfel, 28% dintre români cred că momentul prezent este bun pentru achizițiile de locuințe doar dacă dispui de numerar, 6% consideră că momentul este bun, dar accesul la credit este foarte dificil și numai 3% apreciază că este și momentul propice pentru achiziția de case și creditarea este accesibilă.

Atitudinea de respingere a achiziției de proprietăți imobiliare este prezentă în aceeași măsură la ambele sexe (60% în cazul femeilor și 59% în cazul bărbaților). Cei între 18 – 24 ani sunt mai deschiși față de achiziția de proprietăți imobiliare decât generația părinților lor (46% vs 28% pentru segmentul 45-54 de ani). De remarcat că respondenții din sud-estul României sunt mai puțin interesați de o astfel de achiziție (67% au spus că nu este un moment bun) comparativ cu cei din vestul țării (39%).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut