Început de an școlar în condiții „optime și de siguranță”, la Cluj

Elevii clujeni vor începe școala în condiții de siguranță, atât din punct de vedere sanitar, cât și pe linia securității la incendii și a securității persoanei – au transmis joi, într-o conferință comună de presă, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului de Poliție Județean, Prefecturii și Direcției de Sănătate Publică Cluj.

„Începem anul școlar 2021-2022 cu 216 unități de învățământ de stat cu personalitate juridică și 170 de structuri și, de asemenea, 55 de unități de învățământ particular cu personalitate juridică. Majoritatea unităților de învățământ au o structură bine pusă la punct, cu autorizații și de securitate la incendiu și pe linia siguranței sanitare. În ultimele două săptămâni, colegii mei au desfășurat inspecții tematice în toate unitățile de învățământ, pentru a monitoriza stadiul pregătirii școlilor, și nu ne-au fost semnalate aspecte care să necesite remediere, în sensul că școlile au, toate, stocuri de măști, de dezinfectanți, s-au făcut circuitele de acces ale elevilor, au fost asigurate spații de izolare pentru elevii suspecți de infectare cu covid, unde ei să poată fi izolați până la apariția personalului medical sau a părinților. Tot în această perioadă au fost organizate întâlniri cu părinții, pentru că după cele două întâlniri online pe care noi le-am organizat împreună cu DSP, pentru a promova importanța vaccinării în rândul copiilor cu vârsta de peste 12 ani, a fost o afluență de părinți și am decis atunci să le solicit directorilor să organizeze la nivelul fiecărei unități o astfel de întâlnire, la care să participe medici care să le prezinte informații corecte, informații de ultimă oră legate de vaccin, de riscuri, de efecte și să poată să răspundă întrebărilor părinților pe acest subiect. Asta, deoarece așa cum a anunțat dl ministru, în prima săptămână de școală părinții vor fi chestionați dacă copiii sunt vaccinați, dacă doresc să fie vaccinați, pentru că în funcție de intenția lor vom ști cum să organizăm acest proces de vaccinare care o să se întâmple în cabinetele școlare sau la centrele de vaccinare care sunt deja organizate la nivelul UAT-urilor, sau caravanei mobile, în mediul rural” – a declarat inspectorul școlar general Marinela Marc.

Șefa IȘJ Cluj a precizat că, până la acest moment, personalul didactic clujean este vaccinat în procent de 68%, din care 11% sunt „cei care s-au vaccinat recent, numai cu prima doză”. Din personalul auxiliar și nedidactic, 65% sunt vaccinați, „și aici, tot așa, cu prima doză, un procent de 12%”.

„Iată că, până la urmă, colegii noștri au înțeles că este important să se vaccineze, fiindcă numai așa vom putea să oprim până la urmă această pandemie și să ne protejăm și pe noi și pe cei din jur” – a declarat Marinela Marc.

Comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, general de brigadă Ion Moldovan, a dorit să asigure părinții că, din punct de vedere al securității la incendii, copiii lor sunt în siguranță. Asigurări de siguranță pe linie sanitară și pe linia securității personale au venit și din partea directorului executiv adjunct al DSP Cluj, dr. Dorina Duma, și a inspectorului de poliție Daniel Bogdan Berende, șeful Biroului Siguranță Școlară al IPJ Cluj.

Prezent la conferința de presă, prefectul Tasnádi István-Szilárd a transmis elevilor și părinților un mesaj de încurajare în a se vaccina și a lua în serios normele sanitare, pentru a face din aces an școlar „un an normal”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut