Început de an școlar fără mari emoții, la Beliș

Elevii din comuna Beliș își vor desfășura cursurile în spațiile amenajate la căminele culturale din satele Beliș și Bălcești, până la finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a clădirii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”.

Potrivit declarației primarului Viorel Matiș, din data de 1 iulie 2019 școala a intrat într-un amplu proces de reabilitare, modernizare și dotare, în cadrul unui proiect, în valoare de un milion de euro, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Proiectul presupune extinderea corpului de clădire atât pe orizontală, cât și pe verticală, prin realizarea unor funcțiuni complementare (laboratoare, sală de clasă, vestiare, birou, grup sanitar), dar și realizarea unor amenajări exterioare – alei pietonale, teren de sport cu covor sintetic și nocturnă, amfiteatru în aer liber, platforme și spații verzi. De asemeni, presupune: înlocuirea completă a acoperișului, refacerea finisajelor interioare și exterioare, înlocuirea tâmplăriei, refacerea în întregime a instalației electrice și a instalației sanitare și extinderea acestora în noile spații, refacerea instalației de canalizare și a branșamentelor uzate, echiparea corpului de clădire cu un lift care să asigure accesul persoanelor cu dizabilități locomotorii la etajele superioare ale clădirii, construirea unui depozit pentru lemne, respectiv realizarea de împrejmuiri. Nu în ultimul rând, proiectul presupune înlocuirea mobilierului și dotarea sălilor de clasă, laboratoarelor, birourilor și celorlalte spații cu toate materialele didactice și utilitățile necesare desfășurării activităților unei școli de secol XXI.

„Școala va fi echipată de la A la Z, cu absolut tot ce trebuie, echipamente moderne, dotări de ultimă generație. Ne dorim ca, în viitor, să înființăm la școala din Beliș o clasă sau două de profesională, în care să atragem copii și tineri zonă, din comunele învecinate. Am discutat cu d-na director Mihaela Mocean, urmează ca dânsa să facă demersuri, în acest sens, la Inspectoratul Școlar, după care vom urma procedurile legale. Avem în vedere și construirea unei clădiri în care să îi putem caza pe cei care vor veni să studieze la Beliș, dar și pe profesorii navetiști, respectiv medicii și alți specialiști care vor dori să profeseze în comună” – a declarat, pentru Făclia, primarul comunei Beliș, Viorel Matiș.

Potrivit acestuia, lucrările la Școala Gimnazială „Avram Iancu” sunt finalizate 95%, astfel că, până cel târziu de la începutul semestrului al II-lea, elevii din Beliș vor învăța într-una dintre cele mai moderne școli din județ.

***

Pentru anul școlar 2021-2022, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Beliș sunt  înscriși 122 copii, din care 109 în centrul de comună. Conform celor declarate de directorul școlii, prof. Mihaela Mocean, între elevii care vor învăța la școala din Beliș sunt și navetiști, dintre care 6 din comuna Râșca, 27 din comuna Călățele și 2 din comună Mărgău.

Până la finalizarea lucrărilor la Școala „Avram Iancu”, în spațiile amenajate la Căminul Cultural din Beliș vor învăța 76 de elevi din clasele pregătitoare, I-IV și V-VIII, iar la Căminul Cultural din Bălcești – 33 elevi din clasele pregătitoare, a II-a și a IV. La Școala din Poiana Horii vor învăța 6 elevi din clasele primare, alți 7 copii fiind înscriși la grădiniță. La Grădinița cu program normal din satul Beliș sunt înscriși 23 de copii.

„Spațiile în care elevii își vor desfășura cursurile în acest an școlar, mai bine zis două sau trei luni până la finalizarea lucrărilor de la Școala Gimnazială «Avram Iancu», sunt dotate conform standardelor și au cele mai bune condiții de igienă, distanțare și încălzire. Școala din Bălcești, respectiv Căminul Cultural, dispune de două săli de clasă, dotate cu mobilier și birotica necesare bunei desfășurări a cursurilor, două băi, o sală profesorală și camera centralei. Condiții optime sunt asigurate și în spațiile în care vor învăța elevii, de la Căminul Cultural din Beliș. Grădinițele, atât cea din Poiana Horii, cât și cea din Beliș, sunt în stare bună de funcționare și avem în vedere, pentru anul viitor, reparații exterioare și amenajări curți” – a declarat directorul școlii, prof. Mihaela Mocean.

Potrivit acesteia, unitățile de învățământ din Beliș au asigurate, prin grija primăriei, pentru tot anul școlar, materialele sanitare necesare în pandemie (măști, dezinfectanți, mănuși). De asemeni, este asigurat și stocul de lemne necesar încălzirii sălilor de clasă pe perioada iernii.

Nu în ultimul rând, sau poate cel mai important lucru: la Beliș sunt cadre didactice ”suficiente și calificate”, pentru toate disciplinele: opt profesori gradul I, doi profesori grad didactic II, patru profesori cu definitivat și un profesor debutant. La fel ca în comunele vecine, însă, navetiști, majoritatea.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut