Începe simularea Evaluării Naționale la clasa a VIII-a

Un număr de 5795 elevi clujeni de clasa a VIII-a vor susține, începând de luni, 20 martie, probele scrise în cadrul simulării pentru Evaluarea Națională. Dintre aceștia, 3050 sunt din municipiul Cluj-Napoca.

Simularea Evaluării Naționale începe luni, 20 martie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 21 martie, se va desfășura proba scrisă la Matematică, iar miercuri, 22 martie, va avea loc proba scrisă la Limba și literatura maternă. Rezultatele simulării examenului vor fi comunicate miercuri, 29 martie. Probele se vor desfășura în 124 de unități de învățământ preuniversitar, dintre care 46 sunt din municipiul Cluj-Napoca.

Conform celor anunțate de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de clasă în care se vor susține probele sunt dotate cu sisteme de supraveghere video și audio. Pentru rezolvarea subiectelor, elevii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.

„Simularea Evaluării Naționale este foarte importantă pentru elevii claselor a VIII-a, cu atât mai mult în acest an școlar în care nu s-au susținut teze și elevii nu au beneficiat de evaluări standardizate. Acesta a fost și argumentul pentru care am decis, la nivelul județului Cluj, organizarea unei simulări județene, la începutul lunii februarie. Simularea examenelor constituie o oportunitate pentru elevi de a se acomoda cu condițiile de desfășurare a examenului, cu structura subiectelor, cu completarea datelor pe foile tipizate de examen, oferind, atât lor, cât și cadrelor didactice un feedback obiectiv asupra nivelului de cunoștințe și posibilitatea reglării demersului didactic pentru perioada următoare”, declară Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Rezultatele obținute de elevi la simularea Evaluării Naționale vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar în care acestea s-au desfășurat, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut