Începe Campionatul European de handbal! România în grupa morții, cu Olanda, campioana lumii, și Franța, campioana Olimpică!

Vineri, 04 noiembrie, începe Campionatul European de handbal feminin! Competiția se va desfășura, până în 20 noiembrie, în Slovenia, Muntenegru și Macedonia de Nord.

Iubitorii handbalului, cel mai galonat sport de echipă din România, din punctul de vedere al participărilor dar și al medaliilor cucerite la marile competiții internationale oficiale, Campionatele Europene, Mondiale și Jocurile Olimpice, așteaptă cu nerăbdare finalurile de an. De ce? Pentru că în lunile noiembrie sau decembrie se organizează, alternativ, Campionatele Europene sau Campionatele Mondiale de handbal feminin.

Acum este rândul Campionatului European, iar la anul vom avea următorul Campionat Mondial. Cum naționala de handbal feminin este, cel puțin după anul 2000, cea mai bună echipă a României la jocurile sportive cu mingea – nu a ratat, în ultimii 22 de ani, nici o calificare la CE sau CM – cresc speranțele românilor de a le revedea pe Cristina Neagu, Crina Pintea et comp., revenite în elita europenă.

Campionatul European de handbal feminin 2022, va fi cea de-a 15-a ediție organizată de Federația Europeană de Handbal (EHF), prima având loc în anul 1994, în Germania. În premieră, CE de handbal feminin va fi organizat în trei țări, toate din fosta Iugoslavie: Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru.

La competiție vor participa 16 echipe, câte patru repartizate în patru grupe, astfel:

grupa A: Norvegia, Croația, Ungaria, Elveția
grupa B: Suedia, Slovenia, Serbia, Danemarca
grupa C: Țările de Jos / Olanda, Macedonia de Nord, România, Franța
grupa D:  Polonia, Muntenegru, Germania, Spania.

România, cel mai bun rezultat – locul 3 în 2010, cel mai slab – locul 12, în 2020

România s-a calificat la CE 2022, clasându-se pe locul 2 într-o grupă din care au mai făcut parte, Danemarca, Austria și Insulele Feroe. O singură dată a lipsit naționala României de la un turneu final al CE de handbal feminin, în 2006.

Cel mai bun rezultat al României rămâne bronzul cucerit la ediția din 2010 (era prima ediție a unui CE organizat în două țări, Danemarca și Norvegia), când din echipa României au făcut parte și trei handbaliste de la “U” Jolidon Cluj, Mihaela Tivadar, Florina Chintoan și Magdalena Paraschiv, iar Cristina Neagu a fost golghetera competiției, cu 53 de goluri marcate. De altfel, Cristina Neagu, este cu 264 de goluri înscrise, golghetera all time a “europenelor” de handbal feminin.

Revenind la ediția din acest an, România face parte din grupa C, o grupă de foc, din care mai fac parte Franța, campioana olimpică de la Tokyo 2021 și finalista CE din 2020, Olanda, campioana mondială en titre, titlu cucerit la CM 2019, din Japonia și Macedonia de Nord, una din țările gazdă.

Primele trei formații din grupele A, B, C, D se califică în faza grupelor principale 1 și 2, grupa din care face parte România, împerechindu-se cu grupa D, din care fac parte Polonia, Muntenegru, Germania și Spania. Primele două clasate în grupele principale se califică în semifinale, apoi învinsele vor juca finala mică, pentru locurile 3 și 4, iar învingătoarele pentru medaliile de aur și argint.

Faza eliminatorie se desfășoară în perioada, 4-9 noiembrie 2022, primele trei clasate din fiecare grupă calificându-se în cele două grupe principale de câte 6 echipe, cu punctajul din prima fază. Criteriile în vederea alcăturii clasamentului sunt, în ordine: numărul de puncte, punctele acumulate în meciurile directe, diferența de goluri în meciurile directe, numărul de goluri marcate în meciurile directe, diferența de golaveraj.

Meciurile din grupele principale 1 și 2 vor avea loc în perioada 10-16 noiembrie 2022, primele două clasate urmând să joace semifinalele în 18  noiembrie. Învinsele vor juca finala mică, iar învingătoarele, marea finală, ambele finale fiind programate în 20 noiembrie 2022.

Cele 16 echipe participante la CE de handbal feminin, ediția 15 din 2022 (în paranteză, nunărul de participări la CE):

Danemarca (14), Norvegia (14), Germania (14), Ungaria (14), România (13), Suedia (12), Franța (11), Spania (11), Croația (11), Olanda / Țările de Jos (8), Serbia (8), Polonia (7), Slovenia (5), Macedonia de Nord (4), Muntenegru (4), Elveția (0 / debutantă).

Participările echipei României la CE de handbal feminin (în paranteză, locurile ocupate la fiecare ediție) / 13 participări din 14 ediții:

1994 (locul 10), 1996 (5), 1998 (11), 2000 (4), 2002 (7), 2004 (7), 2008 (5), 2010 (locul 3, medalie de bronz), 2012 (10), 2014 (9), 2016 (5), 2018 (4), 2020 (locul 12, cea mai slabă clasare).

Lotul României pentru Euro 2022:

Florentin Pera, noul selecționer al naționalei României, a anunțat un lot de 18 handbaliste, toate de la echipe din Liga Națională / Liga Florilor (șase echipe): 5 de la Rapid București, câte 4 de la CSM București și Gloria Bistrița, câte 2 de la SCM Rm. Vâlcea și Minaur Baia Mare, 1 de la CSM Slatina.

  • Portari: Yulia Dumanska (Gloria Bistrița), Diana Ciucă (Rapid București), Daciana Hosu (SCM Rm. Vâlcea)
  • Extreme dreapta: Sonia Seraficeanu (Gloria Bistrița), Alexandra Badea (Rapid București), Mihaela Mihai (CSM București)
  • Interi: Cristina Neagu (CSM București), Bianca Bazaliu (Gloria Bistrița), Eliza Buceschi (Rapid București), Laura Pristăvița (Gloria Bistrița), Sorina Târcă-Grozav (Rapid București), Diana Lixăndroiu (CSM Slatina)
  • Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (Rapid București), Andreea Țârle (Minaur Baia Mare)
  • Extreme stânga: Alexandra Dindiligan (CSM București), Ana Maria Tănasie (Minaur Baia Mare), Corina Lupei (SCM Rm Vâlcea)

Antrenori: Florentin Pera (principal), Bogdan Burcea (secund), Ildiko Barbu Kerekes (portari).

Lotul României s-a reunit în 24 octombrie, iar după o pregătire centralizată la Cheile Grădiștei, a urmat un turneu de pregătire în Ungaria (29 octombrie – 2 noiembrie), unde s-au disputat și două jocuri amicale, cu Ungaria și Germania, plecarea spre Skopje, acolo unde sunt programate meciurile din grupa C, fiind programată în 3 noiembrie.

Programul echipei României în grupa C

  • 5 noiembrie, ora 21.30 / România – Olanda / Țările de Jos
  • 7 noiembrie, ora 21.30 /  România – Franța
  • 9 noiembrie, ora 19 /  România – Macedonia de Nord

România, egala Germaniei la ultimul amical înaintea europenelor

România a terminat la egalitate, miercuri, cu Germania, 29-29, într-un meci amical disputat în Ungaria, și pleacă spre Skopje, cu un moral bun. În celălalt amical disputat în Ungaria, naționala feminină a României a pierdut cu 28-33 în fața țării gazdă.

Antrenorul Florentin Pera s-a aflat într-o situație complicată, având lotul diminuat, mai multe jucătoare selecționate pentru Euro având diverse probleme medicale.

”Consider că meciul cu Germania a reprezentat o bună repetiție înaintea debutului la Campionatul European. A fost un meci în care echipa noastră a avut o evoluție consistentă, având în vedere că pe lângă absențele lui Eliza Buceschi, Lorena Ostase, Alexandra Dindiligan și Diana Ciucă, ne-am confruntat cu alte probleme medicale pe parcursul jocului și anume Laura Pristavita, Sorina Grozav și Sonia Serafaceanu, fiind nevoiți să găsim soluții pentru a oferii o replică cât mai bună puternicei echipe a Germaniei.

Felicit fetele pentru evoluție în aceste condiții speciale, având meciul sub control pe tot parcursul jocului și evoluția de azi ne dă încredere în perspectivă . De asemenea Cristina Neagu a avut un rol de playmaker pe care și l-a asumat cu succes, iar revenirea Crinei Pintea a fost de bun augur.

Ne bucură faptul că am avut o jucătoare debutanta la echipa națională la doar 17 ani, Lixandroiu Diana și ne dorim să recuperăm cât mai repede jucătoarele pentru meciul cu Olanda”, a declarat Florentin Pera, antrenorul României, după partida cu Germania și înaintea plecării spre Macedonia.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut