Încep exproprierile pentru Cetățuie

Un obiectiv emblematic pentru municipiul Cluj-Napoca se modernizează. Consilierii locali clujeni vor dezbate în ședința de săptămâna viitoare un proiect de hotărâre privind aprobarea declanșării procedurii de expropriere a imobilelor care constituie coridorul de expropriere aferent lucrării de utilitate publică de interes local la obiectivul de investiții „Amenajarea ansamblului urban Cetățuia din Cluj-Napoca”.

“Este o procedură normală ca să putem trece la următoarea etapă. Acolo discutăm de o suprafață de 140 de mii de metri pătrați, o valoare de expropriere de aproximativ 35 de milioane lei. Încep aceste proceduri, pentru că acolo există niște termene care trebuie să fie respectate, pe fiecare procedură. (…) Practic, acum se demarează procedura de expropriere.

Este un proiect emblematic pentru comunitatea clujeană, un proiect pe care îl vom face pe fonduri europene, toată lumea știe de Cetățuie, este un punct de atracție turistică. Am început cu un concurs internațional de soluții, pentru a găsi soluția cea mai bună, de amenajare a Parcului Cetățuia. Noi ne-am propus să amenajăm peste 100 de hectare de parcuri și să atragem peste 100 de milioane de euro fonduri europene pentru modernizarea și revitaliazarea parcurilor și deci inclusiv această zonă – Cetățuia va intra în modernizare și revitalizare, astfel încât să fie o zonă cât mai atractivă și prietenoasă pentru clujeni. Trebuie să oferim alternative multiple clujenilor pe lângă Parcul Mare, pe lângă Parcul Feroviarilor sau Armătura, să nu fie aglomerate, să aibă alternative pentru a se recrea și a petrece timpul liber împreună cu cei dragi cât mai plăcut. Este un proiect extrem de important pentru clujeni și de asemenea, așteptat de comunitate”, a declarat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.

În proiect, specialiștii au pus accentul pe păstrarea cadrului natural al zonei și pe realizarea de intervenții punctuale și minimale. Practic, se propune accesibilizarea dealului printr-un sistem de alei extinse, dar subordonate peisajului. Se dorește, de asemenea, păstrarea accentului pe spațiile verzi și pe peisaje, iar  ameliorarea imaginii urbane se va face în concordanţă cu caracterul istoric al zonei, prin dezvoltarea cu prioritate a deplasărilor pietonale şi a spaţiilor destinate acestora, precum și a modalităţilor de deplasare velo.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut