Încă un parc va fi, în curând, redat clujenilor

Zona cunoscută clujenilor ca Mica Promenadă, se transformă, încetul cu încetul, printr-un amplu proiect de revitalizare. Lucrările la acest obiectiv sunt foarte avansate (85%).

Pe o suprafaţă de peste 1,2 hectare, parcul situat în Piaţa Ştefan cel Mare cuprinde esplanada şi spaţiile verzi aferente clădirii Teatrului Naţional Cluj-Napoca. Prin acest proiect de modernizare, parcul devine unul modern, care se ridică la exigențele unui spațiu public calitativ și eficient,, devenind un cadru prielnic pentru petrecerea timpului liber. Noua configurație va oferi posibilitatea de organizare a unor evenimente și festivități de mici dimensiuni, într-un spațiu multifuncțional. Proietul presupune plantarea a 64 arbori noi, care se adaugă celor deja existenți. Conform expertizei tehnice, a fost propusă înlocuirea a 9 arbori compromiși din punct de vedere fiziologic și care prezintă pericol pentru cetățeni.

Proiectul de revitalizare a parcului propune următoarele: eliminarea arborilor și arbuștilor degradați (compromiși din punct de vedere fiziologic) și înlocuirea lor cu noi arbori și arbuști, gazonare și plantare de noi specii de plante perene; modernizarea aleilor, realizarea unui singur acces auto pentru mașinile de intervenție; realizarea acceselor pietonale și pentru biciclete, interconectate rastel pentru biciclete cu dale înierbate; amplasarea corpurilor de iluminat cu proiectoare; instalarea sistemului de irigații automatizat; amplasarea unui punct gospodăresc îngropat; toaletă automată cu dotări pentru persoane cu dizabilități; amenajarea a 3 spații de joacă pentru copii, cu suprafețe cauciucate, aparate confecționate din lemn și material ecologic.

Lucrările la acest parc ar urma să se încheie până la sfârșitul anului.

„Stadiul lucrărilor în acest moment este de 85%, iar valoarea contractului este de 10,3 milioane lei, o valoare fără TVA, Se lucrează la sistemul de iluminat ambiental al cladirii teatrului, și la cel de iluminat din parc, se lucrează la alei, se lucrează la cele două fântâni arteziene și la alimentarea cu apă, și s-a început pregătirea intrării principale dinspre Teatru. Se pregătește montarea panourilor informative de la Teatru și de la Operă. Vorbim de un proiect care presupune plantarea a 64 de arbori noi care se adaugă deja celor existenți, și conform expertizei tehnice, a fost propusă înlocuirea a 9 arbori compromiși din punct de vedere fiziologic, care reprezentau un periocl pentru cetățeni. Practic, ne propunem să avem mai mulți arbori decât erau înainte și deja se și vede pe aliniament o parte de arbori suplimentari. Zona va deveni mult mai atractivă față de cum arăta înainte, era o zonă destul de degradată”, a declarat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.

În prezent, se mai lucrează la Parcul Feroviarilor, termenul de finalizare a lucrărilor fiind anul viitor, la Parcul Armătura, cu același termen de finalizare a laucrărilor, la malurile Someșului cu platoul de la Sala Sporturilor, unde lucrările sunt în avans, termenul de finalizare fiind tot anul viitor. Nu în ultimul rând, se mai lucrează și la documentațiile pentru cel mai mare parc din Cluj-Napoca – Parcul Est și la cele pentru parcul din cartierul Bună Ziua. Municipalitatea și-a propus ca în următorii ani să investească peste 100 milioane euro în cele aproximativ 190 de hectare de spații verzi.

Anca M. COLIBĂȘANU

 

  •  

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut