Încă un „hop” pentru coaliție

Zilele trecute a revenit în actualitate subiectul comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, odată cu ședința liberalilor, care au decis să propună în coaliție această variantă. Așa s-ar mai reduce șirul scrutinurilor de anul viitor, care, în varianta actuală, ajung – nici mai mult, nici mai puțin – de patru la număr.

Concret, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că există suficiente argumente pentru comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, inclusiv de natură constituţională, așa că un astfel de proiect este probabil să prindă contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat şi agreat în coaliţie. „Atât timp cât se discută acest proiect, este evident că există – din punctul nostru de vedere – suficiente argumente şi de natură constituţională să promovăm un asemenea proiect. Probabil că el va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat în coaliţie şi agreat cu partenerii social-democraţi şi cei de la UDMR”, a subliniat liberalul.

Ideea comasării alegerilor i-a venit prima dată fostului premier Florin Cîțu, dar a fost readusă în discuție și la sfârșitul lui 2022.

Nici social-democrații și nici reprezentanții UDMR nu s-au înghesuit să ofere un răspuns clar și definitiv referitor la comasare. Astfel, în timp ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, sublinia, la primele abordări ale subiectului cu pricina, că discuțiile informale trebuie să rămână informale (adică doar discuții) UDMR-iștii s-au împotrivit.

Totuși, o decizie va trebui să fie luată în curând, astfel încât să se stabilească și un parcurs legislativ cât de căt firesc. Prin urmare, în coaliție se fac, acum, calcule. Cu toate că nu au făcut prea multe declarații pe această temă, PSD-iștii au recunoscut în trecut că există anumite avantaje ale comasării, printre care mai puține cheltuieli și o prezență mai mare la vot.

Cât despre liberali, lucrurile sunt cât se poate de clare în ceea ce-i privește – comasarea localelor cu parlamentarele le-ar garanta un control sporit sau, cu alte cuvinte, le-ar asigura păstrarea mandatelor în administrație și Legislativ, în contextul în care frâiele guvernului se vor afla în acel moment la PSD. Rămâne de văzut ce va face UDMR, însă în ce-i privește nu ar trebui să avem prea mari dubii, deoarece Uniunea a mers mereu acolo unde a fost mai mare „ciolanul”, indiferent de culoarea lui politică.

Însă, la cât de turbulentă și imprevizibilă este viața politică românească, rămâne de văzut și dacă, până la urmă, localele și parlamentarele vor împărți aceeași cabină de vot.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut