Galerie foto | Încă o problemă la Pata Rât: Sute de câini nesterilizați

Aproape 500 de câini trăiesc în zona Pata Rât din Cluj-Napoca, susțin responsabilii cu aplicarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

O parte dintre patrupede sunt sterilizate și microcipate, însă cea mai mare parte nu se află în evidența autorităților. În cursul zilei de vineri, specialiști din cadrul Biroului Poliției Animalelor din IPJ Cluj, ai Direcției Sanitar Veterinare, Consiliului Județean, Primăriei Cluj-Napoca și ai organizațiilor nonguvernamentale care activează în zona protecției animalelor s-au deplasat pe strada Cantonului pentru a evalua situația sutelor de patrupede de aici. Totodată, Consiliul Județean Cluj prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a derulat cu această ocazie o campanie de informare cu privire la obligativitatea sterilizării și microcipării animalelor.

În cadrul acțiunii, specialiștii le-au explicat celor de la Pata Rât care îngrijesc câini faptul că singura soluție eficientă pentru a stopa înmulțirea patrupedelor o reprezintă sterilizarea. Totodată s-a arătat că nu se pune problema capturării acestor animale de pe domeniul public deoarece printr-o astfel de măsură s-ar supraaglomera adăposturile. De asemenea, s-a subliniat că sterilizarea e necesară și pentru a evita rigorile legii, care impune inclusiv amenzi de până la 10.000 de lei. Locuitorii de la Pata Rât au avertizat, însă că o parte dintre câini sunt agresivi și că există riscul să atace oameni. Vis-a vis de acest aspect, autoritățile au dat asigurări că vor încerca să identifice câinii agresivi pentru a fi ridicați și plasați în adăposturi.
Potrivit statisticilor, de la o pereche nesterilizată de câini pot rezulta 16 pui în primul an și nu mai puțin de 67.000 în anul șase, necesitatea sterilizării fiind apreciată la nivel global drept singura soluție viabilă, reprezentând mai mult decât o responsabilitate morală, una socială.

Anul trecut, aproape 70 de animale domestice au fost ridicate de pe căi de circulație publică sau de pe domeniul public din județul Cluj și plasate în adăpost prin ordinele emise de către Biroul pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Cluj.

Dintre acestea, 69 au fost câini iar într-un caz a fost vorba de o cabalină.

Din totalul de ordine de plasare în adăpost, 12 au fost emise în Cluj-Napoca, 10 în comuna Baciu, iar două în comuna Vultureni. Au mai fost șapte cazuri în localitatea Nicula iar două în comuna Luna. Potrivit O.U.G. 175/2020, polițistul poate emite ordinul de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile, pentru una din următoarele situații: a) animal care a fost rănit sau schingiuit; animal care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale; animal domestic sau animal sălbatic captiv asupra căruia a fost practicat tirul; animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale; e) animal domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute; f) animal din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulație publică.

C.P.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut