În Germania au fost raportate 42 de cazuri de tromboze, majoritatea după vaccinarea cu AstraZeneca

În Germania au fost raportate până în prezent 42 de cazuri de cheaguri de sânge rare, majoritatea după vaccinarea cu vaccinul anti-COVID-19 al AstraZeneca, a anunțat vineri seara Institutul Paul Ehrlich (PEI), conform DPA, citată de AGERPRES.

Cele 42 de cazuri de tromboză venoasă sinusală, o formă de tromboză venoasă cerebrală foarte rară, au fost raportate până în 2 aprilie. De asemenea, au fost detectate trei cazuri de trombocitopenie – lipsa de trombocite în sânge.

Cu excepția a șapte cazuri, persoanele afectate sunt femei cu vârste cuprinse între 20 și 63 de ani. Cu toate acestea, potrivit Institutului Robert Koch (RKI) pentru controlul bolilor, vaccinul a fost administrat mai des femeilor decât bărbaților. Pacienții bărbați afectați au vârste între 24 și 58 de ani.

Opt pacienți au decedat – cinci femei și trei bărbați, potrivit PEI, institutul responsabil pentru siguranța vaccinurilor din orașul Langen de lângă Frankfurt. PEI a spus că în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 20 și 59 de ani au fost observate semnificativ mai multe cazuri decât s-ar fi putut aștepta. În general, Germania administrează în prezent vaccinul doar persoanelor în vârstă de 60 de ani și peste.

Șapte cazuri de tromboză sinusală venoasă au fost raportate după vaccinarea cu vaccinul Pfizer/BioNTech, la trei femei cu vârste cuprinse între 34 și 81 de ani și la patru bărbați cu vârste între 81 și 86 de ani. Nu s-au raportat cazuri de trombocitopenie.

Când se ia în calcul numărul de doze de vaccin administrate, numărul cazurilor raportate nu a marcat o creștere în comparație cu numărul de cazuri de astfel de tromboze așteptate de obicei.

Medicii și alți specialiști din domeniul sănătății ar trebui să fie atenți la semnele și simptomele tromboembolismului și/sau trombocitopeniei, a spus institutul. Cei vaccinați trebuie să solicite asistență medicală imediată dacă au simptome precum dificultăți de respirație, dureri în piept, umflarea picioarelor sau dureri abdominale persistente. La fel se procedează în cazul simptomelor neurologice, cum ar fi dureri de cap severe sau persistente, vedere încețoșată sau hemoragii punctuale. Nu există date disponibile cu privire la vreun risc asociat cu a doua doză de vaccin.

Până la 2 aprilie, în Germania au fost efectuate în total aproximativ 14,38 milioane de vaccinări. Institutul a fost informat despre 407 decese „la diferite intervale după vaccinare” la persoane cu vârste cuprinse între 24 și 102 ani. Intervalul a variat între mai puțin de o oră și 40 de zile.

În marea majoritate a cazurilor, pacienții au avut una sau mai multe boli anterioare care ar fi fost cauza probabilă a decesului. Au fost solicitate informații suplimentare pentru unele cazuri individuale.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut