În exclusivitate pentru Făclia. Pavel Berman: ”Respectul pentru partitură, compozitor, colegi și public…”

Pavel Berman (n. 1979, Moscova) este fiul legendarului pianist Lazar Berman, nume cunoscut melomanilor clujeni și nu numai, considerat pe drept cuvânt ultimul mare romantic al pianisticii ruse. Clujenii au avut prilejul să-l asculte în 9 mai, 1984, interpretând Concertul pentru pian în si bemol minor op 23 de Ceaikovski, dirijor fiind Emil Simon.

La 37 de ani diferență, pe aceași scenă de concert a fost să fie și fiul, Pavel Berman, prezență solistică în cadrul Festivalului SoNoRo, ediția a 16-a, o surpriză plăcută.

Am stat de vorbă duminică seara, după ultimul concert SoNoRo din festival, discuție legată de prezența tatălui pe scena Colegiului Academic, despre Pavel Berman violonist. A studiat vioara cu Igor Bezrodniy la Conservatorul de Muzică de la Moscova. La numai 17 ani obținea premiul 2 la Concursul internațional Paganini de la Genova, 1987.

Cântă pe o vioară Stradivarius, Cremona 1702/”ex David Oistrach”, dar și pe un Stradivarius din 1716. Este invitat ca solist și dirijor pe mari scene de concert ale lumii, face parte din numeroase jurii internaționale de profil, duce mai departe crezul tatălui său. Despre toate acestea în interviul de față.

Nu sunteți pentru prima dată în România, dar cu siguranță sunteți prima dată la Cluj-Napoca.

Da, aveți dreptate. Am mai fost de câteva ori, de fiecare dată doar la București, de fiecare dată membru în juriul internațional al Festivalului Enescu. Aminitirile pe care le am sunt trainice, așa cum vor fi și cele din perioada clujeană de acuma. Sper și vreau să cred că voi mai reveni la Cluj-Napoca.

Continuarea articolului este disponibilă doar pentru abonați...
Vă rugăm să accesați pagina . Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut