În Cluj nu a fost stins nici un focar de pestă porcină africană

La ora actuală, în România sunt active 476 focare de pestă porcină africană (PPA), din care 15 focare sunt active în județul Cluj, situația fiind identică cu c de săptămîna trecută.

Datele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor arată că, din numărul total de focare active, 6 sunt în exploataţii comerciale şi 6 în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate 62.516 de porcine.
La ultima raportare a autorităţilor, în data de 13 august 2021, numărul focarelor active era de 401.
Din 13 până pe 19 august au fost consemnate 98 de focare noi de PPA, cele mai multe în judeţele Ialomiţa (28) şi Teleorman (25). De asemenea, în aceeaşi perioadă au fost stinse 23 de focare, dintre care 9 în judeţul Sălaj, 5 în judeţul Bihor, câte două în judeţele Hunedoara şi Maramureş, şi câte un focar în judeţele Dâmboviţa, Gorj, Mureş, Satu Mare şi Teleorman. Potrivit sursei citate, în perioada 2019 şi până în prezent au fost stinse 3.297 de focare de pestă porcină africană.
In perioada 13 – 19 august, au fost înregistrate 6 cazuri noi de PPA la mistreţi: în judeţul Satu Mare (3 cazuri, mistreţi vânaţi), judeţul Cluj (două cazuri, mistreţi vânaţi) şi judeţul Dâmboviţa (un caz, mistreţ vânat). De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România (iulie 2017) şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.838 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În total, în județul Cluj au fost depistați cu PPA 29 mistreți găsiți morți și 15 mistreți vânați. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.
Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate. Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut