În ce domenii au crescut salariile la acest început de an

Anul a început cu salarii mai mari în Construcții și Vânzări, iar pentru următorul trimestru sunt previzionate creșteri salariile în Producție, Construcții și Servicii.

Datele furnizate de platforma de recrutare BestJobs arată că, în primele trei luni ale anului 2023, salariile nete pentru joburile disponibile pe au înregistrat scăderi comparativ cu cele din trimestrul anterior în majoritatea sectoarelor, principalul motiv fiind faptul că la finalul anului se acordă, în cele mai multe cazuri, prime de sărbători sau al 13-lea salariu.

Astfel, diferențele se resimt cel mai mult în Inginerie, unde salariile au scăzut cu 11%, în IT/ Telecom, cu 5,5% și în HoReCa, cu 8%, în timp ce ofertele din Construcții au crescut cu 8,1%, iar în Vânzări cu 5,1%.

Anul 2023 a început cu un câștig mediu net în ianuarie de 4.254 lei, mai mic cu 3,3% decât în decembrie 2022, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Cele mai mari valori salariale au fost înregistrate în IT, chiar dacă nivelul mediu al salariilor din acest domeniu a scăzut, iar cele mai mici în industria HoReCa.

Astfel, în Construcții și Instalații, salariile Arhitecților au crescut cu 26,4%, ale Tehnicienilor în ingineria mecanică, cu 6,7%, în timp ce ale Electricienilor, au scăzut cu 6,3%.

În Inginerie, cele mai mari creșteri au fost pentru Inginerii chimiști (30%), Inginerii de producție (26%), dar și pentru Mecanicii și reparatorii auto (16%). Scăderi s-au înregistrat pentru Inginerii electrici (9,4%), Designeri multimedia (6%) și Inginerii de mediu (5%).

În Financiar/ Contabilitate, au crescut salariile pentru Contabili (7%), Consilieri financiari și de investiții (11%), Responsabilii cu procesarea salariilor (17%). Pozițiile care primesc oferte mai mici sunt cele de Broker (22%) și Recuperatorii de creanțe (15,5%).

În IT/ Telecom, ofertele au fost mai generoase pentru Administratori sistem (30%), Specialiști în rețele de calculatoare (27%), Specialiști în baze de date (19%). Cele mai mari scăderi s-au înregistrat pentru Administratorii de baze de date (17%) și pentru Dezvoltatorii de aplicații (6%).

În HoReCa, salariile au scăzut pentru Bucătarii șefi (12%), Personal recepție (10%), dar au crescut pentru Ghizi turistici (25%), Consultanți călătorii (22%) și Ajutoarele în bucătărie (15%).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut