În 2022, senatorii clujeni s-au „întrecut” în inițiative legislative

În anul 2022, cei patru senatori clujeni au promovat o serie de inițiative legislative, în calitate de inițiatori sau coinițiatori. Acestea au vizat domenii diverse – de la educație și sănătate, până la administrație și justiție.

Astfel, senatorul Adrian Oros (Partidul Forța Dreptei) a avut în 2022, 19 inițiative legislative (ca inițiator și coinițiator), care își parcurg cursul firesc legislativ, aflându-se fie în dezbatere, fie la comisii, spre analiză. Conform informațiilor publicate pe site-ul Senatului, parlamentarul clujean a luat cuvântul de 34 de ori și a formulat 4 declarații politice.

Dintre propunerile sale legislative amintim una privind aprobarea Programului de susținere a biotehnologiei în reproducție, pentru taurinele din România, o propunere legislativă pentru adoptarea unor măsuri în domeniul achizițiilor publice și una pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar. Adrian Oros a fost precocupat și de criza energiei pe care o traversează țara noastră, astfel încât a formulat o propunere pentru reducerea costurilor facturate la energia electrică şi gaze naturale. Totodată, senatorul clujean s fost preocupat de Planul de amenajare a teritoriului naţional Secţiunea a VIII-a – zone cu resurse turistice.

Senatorul PSD de Cluj și fost ministru al Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a avut 7 întrebări, 4 interpelări și 10 declarații politice. De asemenea, Vasile Dîncu a luat cuvântul în plen de 31 de ori.

Dintre propunerile sale legislative amintim una privind declararea protopopului Aurel Munteanu drept martir și erou al națiunii române, o alta privind modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.121/1998 privind răspunderea materială a militarilor, o inițiativă care privește drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională și o propunere legislativă pentru modificarea articolului 17 din Decretul-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate, ori constituite în prizonieri. Vasile Dîncu a mai avut o propunere legislativă pentru completarea și modificarea Legii educației naționale nr.1/2011.

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, a fost, de departe, cel mai harnic parlamentar. El a avut 57 de propuneri legislative în acest an, în calitate de inițiator și coinițiator și foarte multe dintre acestea au vizat domeniul energetic.

Astfel, Cristian Bordei a promovat, printre altele, o propunere legislativă pentru implementarea programului naţional privind sprijinul oferit persoanelor fizice în vederea creşterii eficienţei energetice a locuinţelor şi producerea de energie verde pentru autoconsum și o alta privind activitatea Corpului atașaților pe probleme de muncă și sociale în cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate .

Dintre propunerile sale legislative mai punctăm una privind condiționarea retragerii din Sistemul Energetic Național până în anul 2032 a unităților de producție a energiei electrice pe bază de cărbune, dar și una care propune o modificare și completare la Legea Educației.

El a formulat 19 întrebări și 6 interpelări, a luat cuvântul în plen de 123 de ori și a avut 53 de declarații politice.

Senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila, a avut în anul 2022, 22 de inițiative legislative, în calitate de inițiator sau coinițiator. Domeniile pe care parlamentarul clujean le-a avut în vedere sunt sănătatea, educația, cel administrativ, dar și cel juridic. De departe, senatorul Laszlo Attila a fost preocupat și în acest an de Legea pentru prevenirea și combaterea cancerului, fiind unul dintre parlamentarii care au insistat asupra acesteia

Dintre propunerile sale amintim una pentru modificarea și completarea unui articol din Legea educației fizice și sportului. Conform acesteia, se impune o modificare astfel încât să se creeze posibilitatea ca unitățile administrativ-teritoriale să poată finanța prin cotizații cheltuielile administrative ale asociațiilor sportive și organizațiilor de acest profil.

O altă propunere inedită a fost una care a și devenit lege – propunere legislativă pentru declararea florii de bujor ca Floare Națională a României .

De asemenea, Laszlo Attila a luat cuvântul în plen de 24 de ori.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut