Împrumut masiv pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj. Cost uriaș pentru noul spital

Pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj, România va lua de la Banca Europeană de Investiții un împrumut care reprezintă aproape 70% din valoarea totală a construcției.

Ministerul Finanțelor a anunțat că promovează un proiect de act normativ pentru aprobarea Contractului de finanțare în valoare de 305 milioane de euro, semnat în cursul anului trecut între România și Banca Europeană de Investiții (BEI), pentru construirea Spitalul Regional de Urgență Cluj.

Investiția totală în construcția unui nou spital regional în județul Cluj, cu 849 de paturi, este de aproximativ 454,4 millioane euro. Conform proiectului, nnoul spital va înlocui și va prelua rolurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, cu excepția a două dintre cele trei departamente de Ginecologie / Obstetrică existente, care vor fi păstrate în locația curentă.

Spitalul va fi construit în Florești, pe un teren preluat de Consiliul Județean Cluj prin Hotărâre de Guvern în anul 2012, locație care aparținea Armatei și unde exista un depozit de muniție, care a fost dezafectat. Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi un complex de clădiri cu 7 etaje, va avea 744 de paturi în secția de îngrijire acută cu spitalizare și 105 de paturi pentru terapie intensivă, 19 săli de operație, 70 de cabinete pentru ambulatoriu, 15 cabinete şi 12 paturi de spitalizare de zi pentru specialităţile chirurgicale, un heliport, 1.396 locuri de parcare cu 10 stații de încărcare pentru mașini electrice, precum și o stație de autobuz. Spitalul ar trebui să contribuie și la sporirea capacității de pregătire și reacție împotriva unor posibile viitoare pandemii. Se preconizează ca întreaga construcție să fie finalizata în anul 2026, iar Spitalul să devină complet operațional în 2027.

Împrumutul de la BEI, reprezintă circa 67% din costul net al Spitalul Regional de Urgență Cluj, diferența de aproximativ 150,4 milioane euro (în jur de 33%) fiind asigurată de România, din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat.
Data finală de disponibilizare a împrumutului, care, după cum susține Ministerul Finanțelor, ne-a fost acordat în condiții foarte avantajoase, este de până la 72 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Acesta poate fi tras în maxim 30 tranșe, valoarea minimă a unei tranșe fiind de 10 milioane de euro. Implementarea întregului proiect va fi asigurată de Ministerul Sănătății.

Acesta este al doilea din seria de trei împrumuturi convenite de Ministerul Finanțelor cu BEI pentru finanțarea spitalelor regionale de urgență din Iași, Cluj și Craiova.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut