Împreună fără fum

Mamele însărcinate fumătoare se pot lăsa mai ușor de fumat accesând proiectul „Împreuna Fără Fum”. Este vorba de o aplicație pentru mobil (Android) care ajută femeile însărcinate să stea departe de fumat, împreună cu sesiuni de consiliere specializată, tot suportul primit fiind gratuit, fără costuri din partea mamelor care doresc să renunțe la fumat.

Proiectul este dezvoltat de mai mulți ani de o echipă de cercetare din cadrul Departamentului de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, derulat în colaborare cu National Institutes of Health SUA și Michigan State University. Femeile însărcinate fumătoare pot beneficia de acest proiect care este în totalitate gratuit, fără niciun cost din partea lor. Mămicile interesate pot accesa site-ul pentru mai multe informații aici: https://impreunapentrumame.granturi.ubbcluj.ro/. Aplicația „Împreună fără fum” este una modernă și adaptată nevoilor mamelor fumătoare. Astfel aceasta oferă informații despre beneficii și metode de renunțare, inclusiv o secțiune de „Panică” pentru cele mai grele momente, dar și un conținut personalizat în funcție de săptămâna de sarcină, de felul cum se simte gravida, de barierele personale în renunțarea la fumat. De asemenea, ca și încurajare, prin intermediul aplicației, mamele pot urmări progresul făcut, înregistra micile reușite, dar pot primi și notificări ca să le ajute să-și mențină motivația. Totodată, aplicația se poate conecta cu cea a persoanei de sprijin, cea care o susține și o ajută pe viitoarea mamă.

Proiectul își propune scăderea ratei fumatului în familiile din România prin informare și consiliere comportamentală, consolidarea rețelei de cercetători în sănătatea mamei și a copilului, formarea de consilieri specializați în tehnica interviului motivațional și în renunțare la fumat. 

Din echipa clujeană de cercetători, psihologi și medici fac parte dr. Oana Blaga, lector universitar la Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Andreea Morar, psiholog clinician și psihoterapeut cognitiv-comportamental, Teodora Frățilă, medic rezident în Oncologie Medicală la Institutul Oncologic „Ion Chiricuță”din Cluj-Napoca, Marina Dascăl, consilier specializat în tehnica interviului motivațional, dr. Gabriela Caracostea, medic primar ginecolog, consultant „Împreună fără fum”. Specialiștii clujeni colaborează cu medici din Statele Unite, precum: conf. univ. dr. Cristian Meghea Universitatea de Stat din Michigan, prof. univ. dr. Kristie Foley Universitatea Wake Forest Carolina de Nord, și prof. univ. dr. Ken Resnicow Universitatea din Michigan. 

sursă foto: pagina socializare Împreună pentru Mame

 

T.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut