Impozitarea contractelor part-time poate duce la creștrerea șomajului

Impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim pe economie va genera încetarea unui număr semnificativ de contracte de muncă cu timp parţial, ce va conduce implicit la creşterea ratei şomajului.

Reprezentanţii companiei de audit şi consultanţă Baker Tilly South East Europe apreciază că mediul de afaceri consideră că această măsură fiscală ignoră realitatea pieţei muncii şi specificul multor domenii de activitate, în condiţiile în care legislaţia muncii permite încheierea unor astfel de contracte de muncă cu timp parţial, flexibilitatea şi libertatea de alegere a modului şi a timpului de lucru reprezentând o preocupare importantă în ultimii ani pentru adaptarea la condiţiile socio-economice actuale.
Ei apreciază că printre efectecare vor apărea se va număra și încetarea unui număr semnificativ de contracte de muncă cu timp parţial, ceea ce va conduce la creşterea ratei şomajului.
Compania afirmă că măsura şi-a dovedit deja ineficienţa în condiţiile în care a mai fost implementată în 2017 şi eliminată după circa doi ani, în 2019. De asemenea, obligaţia angajatorilor de a suporta diferenţa de contribuţii dacă acestea sunt mai mici decât cele raportate la salariul minim brut pe ţară este inechitabilă, deoarece ei vor înregistra costuri aferente unui program de lucru cu normă întreagă, primind în schimb o contraprestaţie parţială.
Potrivit Ordonanţei 16/3022 pentru modificarea Codului Fiscal, începând cu veniturile salariale aferente lunii august 2022, contribuţia de asigurări sociale şi cea de sănătate, datorate de către persoanele fizice angajate în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, nu pot fi sub nivelul celor aplicate la salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care acestea se datorează.

Sectorul HoReCa, avantajat de eliminarea impozitului specific

Privind eliminarea impozitului specific pentru sectorul HoReCa, măsură care va intra în vigoare la începutul anului viitor, compania consideră că decizia reprezintă un avantaj în special pentru companiile mari, care vor avea posibilitatea de a plăti 1% impozit, indiferent de nivelul veniturilor realizate.
Astfel, societăţile din HoReCa vor putea opta începând cu anul viitor fie pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor (1% din venituri), fie pentru plata impozitului pe profit (16% aplicat la diferenţa dintre venituri şi cheltuieli). Probabil, marea majoritate va opta pentru impozitul de 1% pe veniturile microîntreprinderilor, deoarece, spre deosebire de contribuabilii din alte domenii, societăţile din HoReCa fac excepţie de la condiţia de încadrare a veniturilor realizate în plafonul maxim de 500.000 euro valabil. Astfel, societăţile din sectorul HoReCa, îndeosebi cele mari, sunt avantajate faţă de celelalte categorii de contribuabili, având posibilitatea de a plăti 1% impozit, indiferent de nivelul veniturilor realizate.
Un alt efect al acestei modificări ar putea fi reprezentat de utilizarea unui sistem de impunere considerabil simplificat comparativ cu impozitul specific ce presupunea calcule cu variabile şi coeficienţi dificil de gestionat în practică.

Majorarea impozitului pe dividende va afecta randamentul fondurilor de pensii private

O altă măsură care se va aplica din 2023 este majorarea impozitului pe dividende la 8%. Compania estimează că vor avea loc distribuiri semnificative de dividende în perioada rămasă până la sfârşitul anului pentru a beneficia de impozitul de 5%, însă avertizează că ieşirile masive de lichidăţi într-o perioadă scurtă de timp poate atrage riscul de decapitalizare.

Pe de altă parte, deşi majorarea impozitului pe dividende va face ca ţara noastră să devină mai puţin atractivă pentru investitorii străini decât ţări precum Letonia (0%), Bulgaria (5%), Grecia (5%), Estonia (7%) şi Slovacia (7%), România îşi va păstra avantajul competitiv deoarece noua cotă de impozitare se află totuşi sub cele ale multor ţări din Uniunea Europeană, precum Croaţia (10%), Cehia (15%), Lituania (15%), Ungaria (15%) sau Polonia (19%)

Privind fondurile de pensii, care nu vor mai fi scutite de impozit pe dividende, estimarea este că introducerea impozitului de 8% va afecta randamentul fondurilor de pensii private / facultative, ceea ce va avea impact și asupra participanţilor la aceste fonduri. De asemenea, este posibil ca investiţiile pe piaţa de capital din România realizate de fonduri de pensii din Uniunea Europeană să migreze către alte pieţe.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut