Exclusiv | Important premiu acordat de Comisia Europeană municipiului Cluj-Napoca pentru pădurea parc Făget

Proiectul Pădurea parc Făget realizat de Asociația Zona Metropolitană Cluj și Primăria Cluj-Napoca a obținut premiul „New European Bauhaus” (NEB). Premiul a fost acordat de Comisia Europeană, vineri seara, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Bruxelles. Distincția i-a adus municipalității clujene și suma de 30 de mii de euro ca recompensă financiară. Premiul a fost ridicat de secretarul de stat din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ovidiu Cîmpean, fost director de Dezvoltare în cadrul Primărie Cluj-Napoca.
„Mă bucură foarte mult că proiectele Clujului sunt recunoscute la nivel european și apreciate de specialiști. Îi felicit pe toți colegii din Primăria Cluj-Napoca și de la ADI Zona Metropolitană Cluj pentru implicarea în realizarea acestui proiect și în scrierea aplicației câștigătoare. Cred că trebuie să promovăm cât mai mult principiile New European Bauhaus, iar proiectele publice sa fie frumoase, sustenabile și realizate împreună cu comunitatea. La Cluj-Napoca am făcut acest lucru prin promovarea concursurilor internaționale de soluții, prin implicarea cetățenilor în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică sau prin procesul de bugetare participativă. De asemenea, direcția verde este asumată clar de municipalitate prin Planul de Acțiune Climatică și prin ambiția de a atinge obiectivele Misiunii UE – orașe neutre climatic până în 2030”, a declarat pentru Făclia Ovidiu Cîmpean.

Pădurea-parc Făget a fost amenajată în cadrul proiectului URBforDAN în care au participat patru capitale din Uniunea Europeană – Viena, Budapesta, Ljubljana și Zagreb – dar și orașe importante din afara Uniunii, precum capitala Serbiei, Belgrad, sau Ivano-Frankivsk, din Ucraina. Liderul de consorțiu a fost orașul Ljubljana.

Banii au fost asigurați prin Programul Transnațional Dunărea, finanțat de Uniunea Europeană. Valoarea totală a proiectului a fost de trei milioane de euro, din care componenta clujeană a reprezentat 400.000 de euro.

Pădurile-parc sunt un concept relativ nou, chiar și pe plan european. Ele se amenajează în apropierea orașelor, funcționând ca zone de agrement și recreere în natură. Intervențiile asupra lor sunt minime și au ca scop doar îmbunătățirea experienței celor care le vor frecventa, fără a deranja în vreun fel ecosistemul. Dimpotrivă, printr-un management integrat îmbunătățit, se urmărește conservarea biodiversității, în paralel cu creșterea calității vieții pentru locuitorii zonei metropolitane.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut