Îmbunătățirea calității vieții prin ”Povestea ta, de ziua noastră”

Campania de susținere a femeilor cu cancere genito-mamare-organizatori Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică și European Network of Gynecological Cancer Advocacy Groups-este binevenită, ea urmând ca în cele 8 zile de dezbateri-1/8 martie- să răspundă la mai multe întrebări, toate însă de o actualitate stringentă. Și la multe dintre ele vor răspunde foste paciente, supraviețuitoare ale luptei cu cancerul.

Profesorul univ dr Patriciu Achimaș-Cadariu-președinte al Societății Române de Chirurgie și Ginecologie Oncologică, secretar al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților-a pus la punct un program științific riguros, cu teme țintă mai bine spus. Vor fi abordate începând de luni, 1 martie, 2021-fac prezentarea temelor în ordinea lor-cancerele din sfera genito-mamară; comunicarea profesioniștilor din sănătate cu pacienta/2 martie; probleme de diagnostic/3 martie; mituri în nutriția pacientului oncologic/4 martie; reconstrucția mamară, aspecte estetice și adaptarea psihologică în perioada de supraviețuire/5 martie; cancerele în sarcină/6martie; relația de cuplu în timpul și după tratamentul oncologic/feminitatea după cancer/7 martie; reintegrarea socio-economică a femeilor cu cancere genito-mamare/8 martie. Astfel, vor fi dezbătute asistența medicală și suportul emoțional minimal de calitate; adaptarea psihologică pe tot parcursul traiectoriei oncologice; fertilitatea post-tratament; chirurgia frumoasă a cancerului mamar; testarea și consilierea genetică în cancerele de sân și ovar ereditare; terapia prin artă…

Suntem cu siguranță, în fața unui ”altfel de eveniment-citez din cuvântul domnului prof univ dr Patriciu Achimaș-Cadariu, nu doar reuniune a profesioniștilor, nici doar a pacienților, ci una pentru noi toți: prieteni, colegi de muncă, familie. Vom rezona prin poveste și artă cu suferințe trecute și victorii repurtate de pacientele și specialiștii implicați. Cuvântul cancer, singura pronunțare a acestui cuvânt provoacă gânduri negre și fiori de fiecare dată. Alături de colegii mei, de membri societății noastre, de membri tuturor celorlalte societăți implicate, am învățat an de an, că entuziasmul în a descifra toate elementele de diagnostic ale acestei boli, trebuie să fie dublat de o grijă față de pacientele noastre. Am învățat că această problemă medicală teribilă este dublată de o problemă socială cu atât mai mare. Am învățat faptul că trebuie să cunoaștem ghidurile, să aplicăm protocoalele, să comunicăm bine, concret, concis și empatic cu pacientele noastre. Am învățat că suntem o echipă multidisciplinară în care psihologul, nutriționistul, asistentul social joacă roluri extrem de importante. Toate acestea încercăm să le aducem în evenimentul nostru, cu gândul la pacientele noastre, la problemele lor. Suntem frecvent întrebați ce este cancerul. Ce să fac pentru a nu mă îmbolnăvi? De ce apare așa frecvent? Ce să mănânc? Când să mă prezint la medic? Ce analize trebuie să fac? Trebuie să-mi fac mamografie? Trebuie să fac controale ginecologice regulate? Încercăm să răspundem la aceste lucruri. Actori celebri au participat în campanii cunoscute. Partea de cancere cu transmitere genetică reprezintă un subiect la zi, despre care suntem frecvent întrebați. Chirurgia profilactică a devenit o realitate. Progresul de reconstrucție ajută din punctul de vedere al calității vieții a mii de femei în această situație. Toate acestea încercăm să le deslușim, să le lămurim și să le prezentăm”.

Psiholog dr. Florina Pop

Psiholog dr Florina Pop este de părere că ”îngrijirea pacientului oncologic trece printr-o importantă schimbare de paradigmă, de la managementul patologiei maligne la abordarea centrată pe pacient, în care din ce în ce mai multă atenție este acordată aspectelor psihosociale, precum distresul, calitatea vieții, drepturile pacienților şi supraviețuirii. Provocările din viața pacientelor cu cancer se amplifică reciproc, se aglomerează, se suprapun și produc efecte psihosociale cu un impact semnificativ în ceea ce privește calitatea vieții acestora. Îmbunătățirea calității vieții este scopul suprem al tuturor profesioniștilor care lucrează cu pacienții oncologici. Intervențiile psihologice sunt parte a gamei de tratamente disponibile care reușesc să reducă distresul, să permită adaptarea la diagnostic, la intervențiile chirurgicale și la tratamentele oncologice, să sprijine pacienții/pacientele cu patologie oncologică să obțină pe cât posibil independență și o calitate a vieții cât mai bună, dar și să susțină pacienții/pacientele pe tot parcursul bolii cu scopul de a-și dezvolta abilități de autoreglare emoțională pentru a face față bolii și traiectoriei acesteia (de la etapa de screening, diagnostic, tratament, remisie sau îngrijire paliativă). Putem avea răspunsuri emoționale diferite în momentul diagnosticului, tratamentului sau post-tratament, însă dorim să înțelegem ce înseamnă toate acestea pentru fiecare pacient(ă) mai degrabă decât să presupunem”.

Testimonialele înseamnă întâlniri cu doamnele Rodica Dan, Cătălina Dinu, Luminița Bogdan, Mirela Popescu, Iulia Busuioc, Claudia Ghira, Radu Virginia, tot atâtea experiențe în lupta cu cancerul.

Demostene ȘOFRON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut