IGSU: Arderea miriștilor – numai după luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului

Arderea vegetației uscate fără a asigura supravegherea, în lipsa măsurilor de apărare împotriva incendiilor, în condiții de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea șurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, reprezintă principalele elemente care conduc la propagarea rapidă a focului la gospodării și anexele acestora – atenționează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Atenționarea vine după ce (și) în cursul zilei de joi și în noaptea de joi spre vineri (1/2 aprilie), pompierii militari au acționat, la nivel național, pentru lichidarea a 95 de incendii de vegetație uscată și fond forestier, care au afectat o suprafață de 156 ha.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, IGSU face apel la cetățeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.

„Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă. Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodăriile populației se face numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității. Arderea miriștilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii” – atenționează IGSU.

Aceeași sursă atrage atenția și că utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m față de materiale sau substanțe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat și asigurat prin măsuri corespunzătoare.

În această săptămână, pompierii au fost nevoiți să intervină pentru lichidarea a sute de incendii de vegetație uscată.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut