„Ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare este una complet neoportună”

Tema comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, pe motiv că s-ar mai face economii, a fost readusă în discuție, zilele trecute de liberali. Acum, aceștia așteaptă undă verde din partea colegilor de guvernare -PSD și UDMR- care cel puțin până în momentul de față, nu s-au grăbit să reacționeze. Comasarea celor două scrutinuri este comentată și de către unii politicieni clujeni – din opoziție, dar și de la putere.

Ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare este una complet neoportună deoarece va fi aproape imposibil de gestionat. De exemplu studenții care au nici domiciliu și nici flotant în Cluj-Napoca vor putea vota la alegerile parlamentare, însă pe listele suplimentare, dar nu vor avea dreptul de a vota la alegerile locale. Când există 5 buletine de vot cu regim diferit raportat la specificitățile celor 2 tipuri de alegeri, riscul de eroare e atât de mare, încât nu ni-l permitem. Refacerea alegerilor ar avea un cost mult mai ridicat decât dacă din start cele 2 tipuri de scrutin ar fi tratate separat”, a declarat liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu.

Întrebată de ce insistă liberalii pe acest subiect, în opinia sa, ea a spus: „Pentru că, în mod evident, îi avantajează. Prima ștampilă se pune, de regulă, pe primar, iar apoi multe persoane au tendința să pună ștampila pe aceeași formațiune politică și pe celelalte buletine de vot. E o modalitate indirectă de a manipula electoratul”.

Este o anomalie și o idee antidemocratică (n. red comasarea localelor cu parlamentarele) pe care două partide cu reflexe totalitare, PNL și PSD, o împing pe rând în față, în funcție de interesele electorale de moment. Acum PNL se află în cădere și ar vrea această comasare pentru a beneficia la parlamentare de tracțiunea adusă de primari la alegerile locale. De asemenea ar vrea probabil ca președintele Iohannis să fie încă în funcție la numirea noului guvern rezultat din alegeri”, a subliniat senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

„Comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale are unicul scop de a manipula rezultatul alegerilor parlamentare.

Tradițional, oamenii au tendința de a vota același partid la alegeri. PNL și PSD au condiționat alocarea de fonduri către primării în funcție de apartenența politică a primarului. Am văzut cu toții că foarte mulți primari trec de la unii la alții în funcție de cine e la guvernare pentru a primi bani.

Ca atare, bazându-se pe complicarea lucrurilor – alegeri combinate – primar, consiliul local, președinte consiliul județean, deputat și senator – și pe presiuni locale, PNL și PSD vor să primească voturi la alegerile parlamentare având mulți primari și președinți de consiliu județean.

PNL este un partid în degringoladă, într-o continuă fărâmițare. Va face orice pentru a manipula rezultatele alegerilor, chiar prin procedee neconstituționale, cum e acesta. PSD este partenerul foarte versat în ilegalități. E posibil să le accepte, pentru ca apoi să de exclusiv vina pe PNL”, a afirmat, la rândul său, deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

” În prezent Partidul Social Democrat dezbate și analizează soluțiile ce pot aduce îmbunățățirea economiei și creșterea nivelului de trai al românilor, iar Partidul Național Liberal discută despre calcule electorale și comasarea alegerilor.

România se confruntă  cu o serie de crize determinate de rată ridicată a inflației ce afectează puternic cetățenii. Acestea sunt problemele stringente ce ne necesită atenția. Prioritatea noastră este soluționarea lor, pe cât posibil, iar apoi ne putem preocupa de votul cetățenilor.

În această perioadă principalul nostru obiectiv este pregătirea programului de guvernare pentru momentul în care vom prelua conducerea guvernului, pentru a aduce cele mai bune soluții pentru cetățenii noștri” , a declarat, pe de altă parte, Alexandru Cordoș, președintele PSD Cluj.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut