Iarnă autentică în Apuseni

Au albit Apusenii în acest început de an, imensul strat de zăpadă are nuanțe cristaline în amiezile însorite, iar brazii par broderii ancestrale ce se ridică semeț pe aceste culmi mirifice.

Viguroșii fulgi de nea, ce au căzut în ultimele zile, au îngroșat substanțial stratul de zăpadă pe aceste metereze ce au a lor inconfundabilă frumusețe de sunt verzi, cromatice sau albe, spre care urcăm pentru a căuta bogăția și sănătatea ionilor negativi, drumețiile ce amplifică vigoarea, iar acum sporturile albe ale iernii.

Drumul parcurs spre aceste înălțimi de peste o mie de metri altitudine, m-au convins că există o perfectă proporționalitate între înălțimile Apusenilor și stratul de zăpadă ce trece de o jumătate de metru la Mărișel, Beliș, Mănăstireni, Râșca, Valea Ierii și Măguri Răcătău, iar pe unde a viscolit s-au format troiene ce scurtează chiar doi metrii.

În acest decor al albului imaculat am descins la Mărișel, urcând pe un drum gri, adică pe un asfalt curat până la Fântânele, unde nu am găsit loc de parcare, iar numărul tinerilor, al copiilor și săniuțelor nu puteau fi numărate în iureșul lor pe aceste piscuri înclinate, unde animația a atins cote maxime.

La Mărișel, aflăm de la primarul comunei, Viorel Ghic și vicele Nicolae Ghic, că iarna nu a mai găsit ne pregătită administrația locală, prin achiziția celor două utilaje cei aproape 20 de km de drumuri și ulițe din perimetrul comunei sunt circulabile. La ora amiezii primarul Viorel Ghic conducea UNIMAGUL dotat cu freză, lamă și sărăriță cu care disloca ultimi nămeți de zăpadă ce duce la cătunul Costești. Aflăm de la șeful administrației locale de aici că acesta e utilajul pe care lucrează cu schimbul el și vicele comunei, iar pe buldoexcavator, în această perioadă de iarnă, ne aduce la cunoștință vicele, comuna a angajat, temporar, un profesionist în mânuirea utilajului dirijat pe ulițele mai înguste și zone mai greu accesibile.

De ziua Unirii Principatelor la Mărișel au urcat peste o mie de iubitori ai sporturilor de iarnă, iar la moderna pârtie erau sute de schiori, iar drumul flancat de sute de tone de zăpadă a fost ticsit de autoturisme cu numere de Cluj, Bihor, Alba, Sălaj și alte județe.

Atât la Mărișel, cât și la Mănăstireni edilii și-au procurat utilajele ce fac iarna mai ușoară, ba mai mult, costurile deszăpezirii prin contracte încheiate cu firme care fac asemenea servicii, au scăzut considerabil. Din dialogul purtat cu edilul comunei Mănăstireni, Ionuț Condor, am reținut că și această comună dispune de două utilaje dotate cu echipamente de curățire a rețelei rutiere a satelor componente, este vorba de un tractor mai vechi reparat și dotat cu cele necesare prin grija primarului. În 2018 a achiziționat unul dintre primele tractoare performante produse la Reghin, care sunt date în folosința serviciului Situații de Urgență. Ambele utilaje sunt folosite de în teren de angajații serviciului și de șoferul de pe mașina de stingere a incendiilor.

De reținut este și faptul că investiția a fost amortizată în totalitate, iar dacă la ora trei noaptea în cepe să ningă, la ora patru deja utilajele intră în acțiune, nu se așteaptă zile întregi să vină firmele amanetate cu aceste lucrări sezoniere.

La ora actuală, deși a nins mult și încă ninge, drumurile comunei Mănăstireni sunt curate, iar unde situația o cere, împrăștiem ca material antiderapant, așa zisele boabe de orez, care sunt luate din una din cele mai mari cariere ale județului aflată pe teritoriul comunei, în localitatea Ardiova, a conchis în finalul dialogului nostru, primarul comunei Mănăstireni, Ionuț Condor, care nu de puține ori mai dă câte o mână de ajutor și la curățirea drumurilor județene ce șerpuiesc spre Râșca și alte zone.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut