Guvernul a modificat Legea privind executorii judecătoreşti. Ce schimbări au fost aduse

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 188/2000 privind executorii judecătoreşti, în scopul eficientizării organizării acestei profesii în acord şi cu prevederile legislaţiei Uniunii Europene în materie.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, se are în vedere înfiinţarea, în cadrul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti, a Institutului Naţional de Pregătire şi Perfecţionare a Executorilor Judecătoreşti, entitate de interes public, cu personalitate juridică ce asigură perfecţionarea activităţii de executare silită, pregătirea profesională iniţială şi, după caz, continuă a executorilor judecătoreşti stagiari şi a executorilor judecătoreşti, a altor specialişti, a personalului de specialitate al birourilor executorilor judecătoreşti, al Camerelor şi al Uniunii, având dreptul de a elibera diplome sau certificate de absolvire recunoscute de instituţiile publice şi private abilitate.

Totodată, ca element de noutate, prin proiect se înfiinţează Registrul Naţional de Evidenţă a Executorilor Judecătoreşti.

O altă modificare vizează încetarea calității de executor. Astfel, prin noile modificări, executorul judecătoresc își va putea exercita profesia și după pensionare. Până acum, calitatea de executor judecătoresc înceta la pensionare. Actul normativ adoptat miercuri de Guvern a eliminat această prevedere, astfel că executorii își vor putea exercita funcția și după pensionare.

Proiectul de lege mai prevede că executorul judecătoresc, în exercițiul funcţiei sau suspendat, îşi poate schimba sediul dintr-o circumscripţie a unei judecătorii în circumscripţia altei judecătorii, la cerere, pe post vacant stabilit cu această destinație în ordinul ministrului justiției privind actualizarea posturilor de executori judecătorești.

„Când pentru un post vacant, stabilit pentru schimbarea sediului executorilor judecătorești în
ordinul ministrului justiției privind actualizarea posturilor de executori judecătorești este
formulată o singură cerere, executorului judecătoresc solicitant îi este schimbat sediul, fără a fi
necesară susținerea concursului de schimbare a sediului executorilor judecătorești”, se arată în documentul adoptat de executiv.

Puteți afla care sunt modificările aduse Legii nr. 188/2000 privind executorii judecătoreşti aici.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut