Grevă ratată în primăriile clujene

Greva japoneză anunțată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) pentru joi, 10 ianuarie, nu a avut nici un ecou în județul Cluj.

Deși FNSA anunțase o grevă japoneză (fără întreruperea activității) în unitățile administrației locale unde are membri, protestul nu a avut loc și în Cluj, cauza aparentă fiind o oarecare ”disfuncționalitate tehnică”. Concret, lista de semnături pentru acest protest era comună și cu o altă acțiune, o grevă de avertisment, care implică întreruperea activității timp de două ore.

Noi nu am protestat, nu am ținut greva japoneză astăzi, fiindcă nu am adunat numărul de semnături necesare – nici nu era necesar pentru grevă japoneză, dar măcar era o confirmare. Nu am adunat semnături pentru că tabelul era comun, și pentru greva japoneză și pentru greva de avertisment, care va fi cu întreruperea activității timp de două ore. În 24 februuarie este prevăzută grevă de avertisment, între orele 9 – 11. Pentru greva de avertisment adunăm semnături, avem un termen până prin 17 februarie, când ar trebuie să comunicăm acțiunea de protest. Eu cred că greva de avertisment se va ține, adunăm semnături până atunci. Salariaților le-am comunicat, ei trebuie să știe că acele două ore de protest nu sunt plătite. În funcție de ce demersuri face Federația (FNSA – n. r.), vom vedea ce decizie finală se va lua.” spune Remus Mureșan, secretar general al sindicatului Civitas, afiliat la FNSA. Să precizăm că sindicatul Civitas este constituit din salariați din Primăria Cluj-Napoca și din mai multe primării din localitățile județului.

”Noi am avut o pichetare a Guvernului, în 3 februarie, după care a urmat această grevă japoneză. Pentru 24 februarie este programată greva de avertisment, care se va ține dacă vom reuși să adunăm 50% plus unu dintre semnăturile membrilor noștri, Apoi, în funcție de rezultate, vom lua în calcul delanșarea unei greve generale.”, spune Bogdan Șchiop, secretar FNSA.

Să mai spunem că, la fel ca și în cazul altor proteste organizate de bugetari, și revendicările sindicaliștilor din administrație se referă tot la aplicarea, imediată și integrală, a Legii 153 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum și la revocarea măsurii de îngheţare a salariilor ȋn sectorul bugetar pentru anul 2022, inclusiv a indemnizaţiilor demnitarilor din administraţia publică locală.
De asemenea, ei solicită modificarea art. 11 alin. (4) din Legea 153, privind raportarea totalităţii veniturilor salariaţilor din administraţia publică locală la indemnizaţia viceprimarilor / vicepreşedinţilor consiliilor judeţene. Federația cere demararea discuţiilor şi negocierilor în vederea, fie a înlocuirii sintagmei venituri cu salariul de bază / încadrare, fie excluderea unor categorii de drepturi salariale de la limita impusă, respectiv indemnizaţia de hrană, indemnizaţia de vacanţă / vouchere de vacanţă, majorări salariale fonduri europene, spor condiţii de muncă.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut