Grevă japoneză în spitalele clujene

Așa cume era anunțat, miercuri dimineață o parte a personalului sanitar din spitalele clujene a intrat în grevă japoneză, ca protest față de prevederile Ordonanței ”trenuleț” prin care le-a fost amânată aplicarea unor prevederi prevăzute de legislația în vigoare.

”Protestul a început deja în mai multe spitale din județul Cluj și cred că va avea loc în toate unitățile sanitare. Deocamdată mergem doar pe grevă japoneză, însă nu știm ce se poate întâmpla în viitor, dacă nu cumva colegii noștri vor trece la alte forme de protest. Așa cum am mai spus, nu ne dorim perturbarea activității în spitale, însă nemulțumirea este foarte mare și este greu de anticipat ce se poate întâmpla”, spune Marius Bota, liderul sindicatului Sanitas Cluj, care precizează că protestul va continua și în zilele următoare. El afirmă că a trmis un memoriu cu revendicările sindicaliștilor prefectului de Cluj, dar nu crede că acest demers va duce la rezolvarea solicitărilor sindicaliștilor, iar până ieri dimineață nu a reușit să stabilească o întâlnire cu Tasnádi István-Szilárd. De asemenea, el a mai spus că s-a cerut la nivel național convocarea comisiilor de dialog social.

Revendicările sindicaliștilor includ: acordarea salariilor de bază la nivelul prevăzut de lege pentru anul 2022, tuturor categoriilor de personal din Sănătate și Asistență Socială; acordarea sporului pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de personal, procentual din salariul de bază; acordarea celorlalte drepturi salariale – spor de tură, spor de noapte, gărzi etc – procentual din salariul de bază; acordarea indemnizației de hrană, a indemnizației lunare pentru titlul de doctor, a indemnizației de vacanță, în funcție de salarul minim brut pe țară; plata orelor suplimentare efectuate peste timpul de muncă; acordarea celorlalte drepturi salariale – premii, prime etc – prorogate până la această dată.

Reamintim că protestele din sistem au fost anunțate chiar de luni, după ce reprezentanţii Sanitas au discutat cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Muncii, Constantin Budăi, şi şeful cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean, pe tema Legii salarizării. Sindicaliştii susțin că Guvernul a solicitat un răgaz de 120 de zile, timp în care să întocmească un nou calendar pentru aplicarea integrală a Legii 153, situație considerată de sindicaliști drept o intenţie ”de a tărăgăna la nesfârşit acordarea creşterilor salariale”.

Pentru ziua de joi este prevăzută pichetarea sediului Parlamentului României, acțiune la care vor participa și 9 sindicaliști clujeni.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut