Glonțul, votul și Ardealul. Emil Boc explică pericolul care pândește România și UE

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc le-a cerut vineri liberalilor să nu lase deoparte dimensiunea națională să fie confiscată de „lătrători” care, spune el, nu au nimic cu patriotismul. Emil Boc le-a explicat colegilor săi liberali că despre sentimentul național doar Partidul Național Liberal poate vorbi cu sinceritate și credibilitate în această țară.

 

„Dragii mei, partidul acesta a fondat România Mare, a apărat-o în cele mai grele momente, a dus-o în UE, i-a dat deschiderea și în Schengen. Acest partid nu poate lăsa deoparte dimensiunea națională să fie confiscată de lătrători care nu au nimic cu patriotismul și cu dimensiunea națională. Ei au doar zgomot, goarnă și gălăgie, nu au nimic în conținut. Noi aici în Transilvania am avut o viață mai grea decât cei din Muntenia și Țara Românească, deși și ei au avut vremuri grele pentru că poporul a avut vremuri grele în istorie, dar am reușit să ne facem o casă a românilor, toți împreună, prima dată în 1859 și după aia la 1918. Dar aici în Transilvania a fost particularitatea aceea că cei care conduceau nu erau de aceeași naționalitate ca și cei care erau supuși. Am avut națiuni privilegiate în Transilvania și națiune oprimată, națiunea română. În Muntenia și Țara Românească boierii și țăranii erau de aceeași naționalitate și au putut să aibă un pic de viață mai bună, chiar dacă a fost greu și acolo. Îmbinând diplomația cu lupta armată, când a fost nevoie, am avut un Mihai Viteazul care a reușit să unească Țările române sau Ștefan cel Mare în Moldova, dar și noi am avut un Horea, Cloșca și Crișan sau Avram Iancu să spună: până aici-mai mult de atât nu se poate. Acest popor a rezistat în Transilvania datorită mediului rural, a tradiției noastre populare. Preotul și dascălul au fost aceea care ne-au dus românismul mai departe și l-au protejat. Noi nu am ajuns la orașe decât în secole târzii. Am avut primele biserici în secolul XX, cu mici excepții la Cluj-biserica din deal sau Biserica Bob. În rest noi nu am fost în Cetate. Nu trebuie să demonizăm trecutul. Îl respectăm că așa a fost iar acum trebuie să construim un viitor împreună dar fără să uităm cine suntem și de unde venim. La 1848, pentru prima dată intelectualii și țăranii s-au unit în aceeași tabără. Până atunci Iancu era cu lancea pe partea lui iar Școala Ardeleană cu latinitatea pe partea ei. Dar la 1848 ne-am unit.

Simion Bărnuțiu a spus o vorbă care mi-a rămas în minte: „Imperiul ne-a ferecat, Împăratul ne-a trădat, doar credința în noi înșine și în neamul românesc ne poate salva”. Acesta a fost crezul românilor. El a mai spus printre altele o vorbă valabilă pentru totdeauna: „Țineți cu poporul ca să nu rătăciți”. Coposu mai spunea printre altele: „calitatea celui ales reflectă nivelul de educație a celor care îl aleg”, a transmis Emil Boc în cadrul unui eveniment de lansare a candidaților PNL la alegerile locale.

Edilul a explicat că în dictatură se conduce cu glonțul iar în democrației cu votul, avertizând că dacă nu va fi dat cum trebuie e posibil ca glonțul să fie din nou regula. „Dragii mei, astăzi noi avem șansa să discutăm în climat de pace când nu trec drone pe deasupra noastră, tinerii noștri sunt la calculator nu la kalașnicov. Suntem aici pentru că avem o elită românească, militară în primul rând care ne-a dat cea mai mare garanție de securitate pe care acest neam o are din întreaga istorie. În democrație, votul este echivalentul glonțului în dictatură. Dictatura se conduce cu glonțul, democrația cu votul. Dacă nu-l dăm cui trebuie e posibil să ajungem din nou într-o situație în care glonțul să fie regula în viața politică. Noi le-am trăit acestea aici în Ardeal cel mai greu și știm asta. În 1940, când nu am avut nicio umbrelă de securitate, această țară a pierdut în trei luni de zile o treime din teritoriul țării. Aici, prin Sălaj, aici pe la mine pe la Huedin era granița care ne-a separat și s-a dus Transilvania în altă parte. A trebui să moară români în Al Doilea Război Mondial ca să ne recuperăm Sfântul pământ al Transilvaniei. Am pierdut Bucovina, am pierdut Basarabia, Cadrilaterul. De ce? Pentru că nu am avut nicio garanție de securitate. Asta ne oferă aceia care ne spun ca România să iasă din UE și să fie suverană. Aceia vor duce România în prăpastie. Noi trebuie să lucrăm cu celelalte națiuni europene, nu să fim împreună cu ele, nu împotriva lor”, a spus Emil Boc.

În opinia fostului premier, să fii patriot este să arăți ce avem mândru în această țară. „Trebuie să fii mândru de ceea ce ești tu și că poți contribui la această orchestră comună europeană care este UE”, a explicat primarul municipiului Cluj-Napoca. Totodată, Emil Boc a avertizat că demonii trecutului nu au dispărut iar dacă îi reînviem vor aduce teroarea, violența și disputele teritoriale. „Primul pas dacă vor aduce majoritatea în Parlamentul European cei care nu sunt proeuropeni este destrămarea UE iar de acolo nu mai este decât un singur pas. Nu vreau copiii mei să trăiască ce au trăit părinții și bunicii mei”, a punctat Boc.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut