Exclusiv | Cel mai puternic RMN din această zonă a Europei va funcționa la UBB

La Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Npaoca a fost adus, joi, cel mai puternic aparat de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) de 7 tesla din România dar și din această parte a Europei. Datorită capacității ridicate a noului aparat RMN, cercetătorii vor putea să studieze mai aprofundat aspecte legate de domeniul medical.

Echipamentul reprezintă o nouă generație de aparate RMN de înaltă performanță de 7 Tesla, și utilizează  inteligența artificială pentru a îmbunătăți și mai mult imaginile obținute. Costul aparatului se ridică la aproximativ 10 milioane de euro.

Împreună cu aparatul MRI preclinic de 11,7T și EPR Imaging, noul echipament face parte din centrul pentru Managementul cercetării Științifice al UBB.

Echipamentele au fost achiziționate în cadrul proiectului „Infrastructură pentru Spectroscopie și Imagistică de Rezonanță Magnetică la Câmpuri Înalte – INSPIRE” derulat cu fonduri europene în valoare de 91.967.381,62 lei.

Obiectivul proiectului îl constituie crearea unei infrastructuri de cercetare de excelență în sprijinul competitivității economice, serviciilor de sănătate și dezvoltării afacerilor prin transferul și valorificarea rezultatelor cercetării obținute în urma investiției.

Prin implementarea proiectului INSPIRE se dorește creșterea capacității de cercetare – dezvoltare și de transfer de cunoștințe a Universității Babeș Bolyai în domeniile de specializare inteligentă și în sănătate.

UBB își propune să dezvolte și să consolideze infrastructura de Cercetare Dezvoltare Inovare strategică din instituție prin construirea unei clădiri dedicate cercetării, unde sunt dispuse 11 laboratoare moderne dotate cu echipamente de ultima generație. Activitatea desfășurată în cadrul laboratoarelor urmărește îmbunătățirea serviciilor și produselor inovative pentru a susține creșterea competitivității economiei românești prin procese de inovare, ca urmare a promovării excelentei științifice.

În cadrul proiectului ce are termen de finalizare 31.12 2023 sunt prevăzute 11 laboratoare noi în cadrul noii clădiri construite pe spațiul UBB și echiparea acestora cu echipamente specifice. Prin aceasta se dorește integrarea lor sustenabilă în cadrul infrastructurii strategice a UBB cu scopul de a îmbunătăți și de a extinde considerabil capacitatea universității de a dezvolta proiecte de cercetare în sectorul sănătății.

De asemenea au fost achiziționate 8 echipamente, dintre care 3 (MRI clinic de 7T, MRI preclinic de 11,7T și EPR Imaging), toate unice în România și în această parte a Europei. Aparatele vor dota laboratoarele nou înființate și vor fi complementare cu echipamentele existente ( MRI clinic de 3 T și MRI preclinic de 7 T), formând astfel o infrastructură de cercetare de înaltă performanță în domeniul sănătății.

În cadrul Centrului vor activa 35 de cercetători- psihologi, biologi, fizicieni, chimiști, medici, doctoranzi și post-doctoranzi. Aceștia vor fi implicați în operarea echipamentelor de înaltă performanță în vederea dezvoltării unor noi teme de cercetare în domeniul medical ce vor avea rezultate și utilitate directă în economie și societate, contribuind la îmbunătățirea sănătății personalului din toate domeniile de activitate economică și socială.

Proiectul INSPIRE va fi materializat prin reunirea și consolidarea a trei centre de cercetare de tradiție, recunoscute internațional, generate în ultima decadă: C1 – Centrul MRI Clinic; C2 – Centrul MRI PreClinic; C3 – Centrul pentru Agenți de Contrast și Terapeutici Inteligenți.

C. PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut