Ghețarii subterani din SE Europei ”se topesc într-un ritm alarmant”

Ghețarii de suprafață și cei din peșterile din SE Europei se topesc într-un ritm fără precedent în ultimele decenii, relevă datele unui studiu realizat de un grup de cercetători din România, Grecia, Croația, Slovenia, Germania și Norvegia, coordonați de Institutul de Speologie „Emil Racoviță“ al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca.

„În perioada 2018-2020, un proiect de cercetare finanțat de UEFISCDI România la Universitatea «Ștefan cel Mare» din Suceava și-a propus investigarea ghețarilor subterani din Europa, cu scopul de a studia fenomenul topirii acestora (…). Cercetătorii au pornit de la faptul că fenomenul de creștere a temperaturii medii globale are consecințe imediate asupra topirii ghețarilor și afirmă că, deși la nivel regional există situații de acumulare a gheții, la nivel global asistăm la topirea generalizată a acestora. Situația a devenit cu atât mai evidentă în ultimele două decenii, caracterizate de un număr excepțional de mare de fenomene meteorologice extreme – valuri de căldură și frig, precipitații excedentare și secete, inundații. Conform specialiștilor, aceste fenomene sunt manifestări ale procesului general de creștere a temperaturii aerului, creștere care determină modificări substanțiale ale circulației atmosferice la scară globală. La rândul lor, acestea duc la redistribuirea energiei în cadrul atmosferei terestre, cu consecințele de rigoare – creșteri de temperatură în anumite regiuni sau în anumite perioade sunt însoțite de scăderi de temperatură în altele” – informează Academia Română.

Aceeași sursă amintește că în cadrul proiectului coordonat de echipa clujeană, cercetătorii greci au observat topirea masivă a gheții în peștera Chionotrypa, din Muntele Falakro, ca urmare a ploilor abundente din vara anului 2019. Observații ulterioare în peșteri din România, Croația și Slovenia „au pus în evidență o topire similară a ghețarilor subterani, observată de cercetătorii de la Universitatea de Vest din Timișoara și în cazul ghețarilor de suprafață din Munții Pirin, Bulgaria”, unde ghețarii „au pierdut aproape o cincime din suprafața lor într-un singur an, mai mult decât topirea însumată din deceniul precedent”. De asemeni, la Scărișoara (foto), topirea a dus la pierderea a peste 1000 de metri cubi de gheață.

Cauzele acestei topiri bruște, identificate în colaborare cu Alfred Wegener Institute din Germania, au fost ploile abundente care au dus la „inundarea“ peșterilor cu apă, căldura acesteia determinând topirea rapidă a gheții.

„Grupul de cercetători implicați în proiect avertizează că, deși unic în ultima jumătate de secol, acest fenomen va deveni mai frecvent în viitor, deoarece modelele climatice sugerează o creștere a frecvenței și intensității furtunilor de vară. Topirea accelerată a gheții din peșteri, sub influența constantă a temperaturilor în continuă creștere și a evenimentelor extreme, va duce probabil la pierderea completă a ghețarilor de suprafață și de peșteră din sud-estul Europei în următoarele decenii, mai repede decât s-a prevăzut până acum” – informează Academia Română.

M. T.
Foto: Aurel Perșoiu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut