George Barițiu, omagiat pe stema comunei natale-Jucu

Guvernul României a aprobat, vineri, stema comunei Jucu din județul Cluj, hotărârea urmând să fie publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit actului emis de executiv, stema comunei Jucu se compune, dintr-un scut, triunghiular, cu marginile rotunjite, tăiat în furcă. În cartierul 1, pe fond roșu, se află un pergament cu o pană și călimară, totul de argint. În cartierul 2, pe fond albastru, un potir de aur ornamentat în partea inferioară cu trei cercuri și trei brâie. Cercul din mijloc reprezintă scena răstignirii pe cruce a lui Isus Hristos. Brâul din mijloc având dungi verticale, iar cel superior asuprit de un șir de zece cruci treflate; piciorul cu talpa hexalobată are la bază, pe fiecare latură, câte un medalion ovigal, totul de aur. În cartierul 3, pe fond de argint, se află un cal negru conturnat, cambrat. Scutul este timbrat cu o coroană murală de argint, cu un turn crenelat.

Semnificaţiile elementelor

Pergamentul cu pană și călimară face trimitere la George Barițiu, personalitate marcantă a culturii românești, om politic pașoptist ce s-a născut la Jucu din familie de preoți. În Jucu, există un bust amplasat în parcul bisericii din Jucu de Sus și un alt bust la Școala Gimnazială Jucu, care îi poartă numele. Potirul familiei Suki face trimitere la familia nobiliară care a jucat un rol important în evoluția localității, de unde vine și denumirea comunei. Potirul reprezintă un exemplu remarcabil pentru arta orfevrăriei transilvane din secolul al XV – lea. Calul reprezintă herghelia de la Jucu ce a luat ființă în anul 1902, unde se creșteau caii de rasă pentru armata imperială. După 1919 aceasta a devenit herghelie a statului Român, fiind în administrația Domeniilor Regale. Actualmente fosta stațiune de cercetare a fost preluată de către Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca. Coroana murală, cu un turn crenelat, semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut