Geaca și-a sărbătorit fiii cu un program artistic de neuitat

După ploi sâcâitoare ce au împrospătat luciul sutelor de hectare de lacuri piscicole de pe Valea Fizeșului, duminică a ieșit soarele mult așteptat de miile de fii ai comunei Geaca, care s-au întâlnit în a lV-a ediție a sărbătorii organizată pe tărâmurile copilăriei.

Și pasionații undițari ce-și petrec weekendul pe malul sutelor de hectare de lacuri ce dau unicitate acestei comune cu suficiente rezervații naturale, nu au rezistat tentației de a participa la marea sărbătoare a localității, organizată exemplar de conducerea acestei unități administrativ-teritoriale ce încorporează un număr de șase sate.

O duminică de ținut minte, nu doar prin frumusețea ei, ci și prin buna dispoziție afișată pe chipul fiilor acestei comunități reunite într-un mare spectacol artistic, desfășurat într-o locație ce nu se poate uita o întreagă viață de om, pentru că aici s-au însușit primele cunoștințe despre universul în care ne dezvoltăm personalitatea. Aici, în curtea școlii gimnaziale de la Geaca, primarul comunei, Mihail Șofronie Moldovan și Consiliul local au găsit locația potrivită de a construit o frumoasă scenă acoperită, pe care cunoscuta solistă de muzică populară din localitate, Ana Georgeta Balla, a împodobit-o cu elemente textile de artizanat, flori, trestie, baloți de paie și chiar câteva produse agricole din grădinile comunei.

Un mediu ambiant de mare sărbătoare care a contrastat, penibil, cu clădirea ruinată din vecinătatea vestică a instituției de învățământ, ce stă să se prăbușească, noroc că administrația școlii și cea a comunei au izolat trecerea elevilor spre această clădire putredă, prin ridicarea unui gard metalic.

Așa cum este rânduiala creștinească de duminică, programul zilei a început cu slujba religioasă săvârșită de un sobor de preoți în biserica ortodoxă ,,Adormirea Maicii Domnului’’ din centrul civic al comunei, după care toate drumurile au dus spre noua scenă din proximitatea școlii. De remarcat este și faptul că aceste drumuri, adică străzi și ulițe, sunt majoritatea asfaltate, gospodăriile au apă curentă din sursa Gilău și chiar rețea de canalizare. Apă au toate localitățile din comună, a precizat edilul Moldovan, trei au și canalizare: Sucutard, Lacu și Geaca, iar în Legii, Puini și Ghiriș urmează să se implementeze proiectele cu rețelele de canalizare.

Comerțul ambulant a fost și el la înălțime, nu prin volumul desfacerilor, ci mai ales al diversității ofertei.

Interesul major a fost dirijat spre oferta prezentată, în premieră, pe noua scenă inaugurată cu discursul primarului Mihail Moldovan, care a salutat cu bucurie și respect sutele de fii ai comunei sosiți la acest eveniment al marii familii a acestei comunități. Au fost invitați pe scenă primarii comunelor Cămărașu, Mociu, Palatca, Cojocna, Frata, Ceanu Mare, orașului Sărmașu și Cătina, parlamentari și consilieri județeni, cărora, primarul le-a mulțumit de participare. În cuvântul său, șeful administrației locale de aici a subliniat importanța acestei întâlniri anuale a fiilor satelor, într-o lume supertehnologizată, plină de opțiuni și frământări căreia trebuie să-i facem față. „În această zi, și nu numai, trebuie să ne oprim un moment pentru a savura și respecta cultura moștenită din trecut, să evaluăm prezentul, dar și responsabilitatea față de viitor. Astăzi este o zi a bunei cunoașteri, în care să ne împărtășim gânduri și planuri de viitor și, de ce nu, să fim mândri de comuna noastră, să fim uniți și buni gospodari”.

Pe această frumoasă scenă construită în curtea castanilor, exclusiv pentru marile evenimente din aer liber, primarul Mihail Moldovan, a invitat să urce cele șapte familii care au împlinit 50 de ani de bună conviețuire, dovedind respect, dragoste și devotament reciproc o jumătate de veac. Au primit aplauze, felicitări, flori, diplomă de excelență și câte 500 lei familiile: Petru și Ana Mărginean, Cornel și Emilia Suciu, Ioan și Susana Barabaș, Ioan și Otilia Pop, Viorel și Aurelia Mureșan, Ioan și Ileana Imbuzan și Dumitru și Lucia Popa. Diplome de merit au fost oferite și celor ce s-au implicat în ridicarea și amenajarea acestei scene ce găzduiește un reușit program artistic pentru fii comunei.

Cum era și firesc, primii soliști care au deschis maratonul artistic au fost Ana Georgeta și Narcisa Balla, mamă și fiică, Gheorghe Puian, tânăra Lidia Șom, din Sucutard, care a interpretat muzică clasică și ușoară, urmată de elevele Liceului de Artă din Tg. Mureș, Bianca Burciu și Șara Rusu, care, în duet, voce și vioară, au interpretat muzică populară și cântece patriotice. După momentul muzical susținut de Iulia Chetereș au intrat pe scenă ceterașii din Sucutard, care au oferit publicului cântece de joc, apoi Ansamblul „Rapsodia Someșană’’ a prezentat, în două episoade, virtuțile jocului românesc, într-o costumație tradițională.

Apoi, aplauze meritate au primit Voichița Naghi, Cristian Mezei Pop, Patricia Chilian, Paula Hriscu, Nicolae Turcu, Maria Dan Păucean, Iulia Cheteleș, Iosif Rusu, iar Sergiu Vitalian Vaida cu ai săi Nănași au distrat la maxim fiii acestui ținut acoperit nu doar de imense lacuri, ci și cu o geografie, contemplativ, aproape mirifică și în acest debut de toamnă, când roadele muncii își găsesc rostuirea și în cămara gospodinelor.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut