Galerie foto&Video | Fenomen meteo spectaculos în zona localității clujene Dumbrava

Un fenomen meteo spectaculos a fost surprins duminică după amiaza de jurnaliștii de la Făclia în zona localității clujene Dumbrava. Este vorba despre o „mare de nori” care s-a format la o altitudine foarte mică. Dealurile erau îmbibate într-o spumă albă ca laptele, care a lăsat să se vadă doar culmile. Deasupra plafonului de nori, văzduhul era perfect senin, totul părând a fi un tablou de poveste.

Conform specialiştilor, fenomenul este rar întâlnit, fiind generat de nori Stratocumulus sau Stratus, care dau precipitații sub forma de burniță sau ploaie slabă. Fenomenul se numeşte inversiune termică şi are loc din cauza diferenţei mari dintre temperatura din vale, de doar 2 grade Celsius şi cea de pe creste, unde termometrele arătau 16 grade. Plafonul de nori este ţinut la altitudine joasă de aerul cald de pe vârf, care nu-i dă voie să se ridice.

Pentru a se putea forma, ceața are nevoie, între alții, de următorii doi factori: o umiditate a aerului ridicată (cu cât se apropie de 100% cu atât mai bine) și de o temperatură scăzută a aerului (undeva în jurul valorii de 3 grade Celsius- temperatură la care vaporii de apă din aer se condensează pentru a forma apa). Când aerul din apropierea solului se răcește până în punctul în care se formează roua, vaporii de apă devin vizibili, ca ceață în aer sau rouă pe pământ. În timpul lunilor de iarnă, ceața se va forma atunci când aerul umed se mișcă deasupra unei suprafețe reci. Ceața ce se formează iarna este cel mai des întâlnită în jurul apelor.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut