Galele „Medicină – Artă – Cultură” se redeschid cu ediția 215 – Interviu cu Prof. Dr. Nicolae Hâncu

*miercuri, 25 ianuarie*orele 17-19

Evenimentul de amploare cunoscut sub numele de Galele „Medicină – Artă – Cultură”, care în fiecare lună a adus în peisajul culturii clujene manifestări remarcabile, prin multitudinea și diversitatea lor, prin invitații valoroși care îl onorau, revine, după o pauză, în atenția dumneavoastră, la finalul acestei luni. Despre noutățile ediției din data de 25 ianuarie 2023 dl Prof. Dr. Nicolae Hâncu, Membru de Onoare al Academiei Române și inițiator al evenimentului, ne-a oferit detalii în interviul acordat ziarului Făclia.

Galele debutau acum 26 de ani, la data de 26 martie 1997, în sala Tonitza de la Muzeul Național de Artă din Cluj. Au fost gândite, de la bun început, ca o nouă formă a extensiunii universitare, adunând sub auspiciile frumosului oameni de cultură, artiști, membri ai comunității academice și medicale.

„Galele au demonstrat nevoia imperioasă a comunicării între oamenii sensibili și a împărtășirii imensei bucurii pe care o avem când ne îngemănăm cu nestematele artei…Ne simțim atunci, măcar pentru câteva clipe, participanți anonimi la feeria perpetuă a frumosului în lume”, spunea Profesorul Nicolae Hâncu la momentul aniversar care marca un sfert de secol de existență a Galelor.

Ce aduce nou prima ediție din 2023 a Galelor?

Cea mai importantă noutate este că avem noi amfitrioni, ne-am mutat sediul la Muzeul Etnografic, în Palatul Reduta, într-o sală emblematică pentru istoria Transilvaniei, pentru istoria culturală a României, pentru că aici au concertat Brahms și Liszt în urmă cu aproximativ 150 de ani. De aici încolo, Galele se vor desfășura în aceeași ultimă miercuri a fiecărei luni, dar funcționăm pe orarul de iarnă și mutăm ora de la 18 la 17.

Trebuie subliniat faptul că galele noastre sunt organizate de Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu și sub egida Academiei Române. Formatul are unele modificări, în sensul că vom avea întotdeauna un colocviu, vom avea un moment de aniversări-comemorări și partea artistică, fie că este vorba de muzică, teatru, în funcție de temele pe care le avem.

Concret, cum va arăta programul zilei de 25 ianuarie?

De data acesta, programul va cuprinde un moment in memoriam regretatei colegei noastre și prietene Michaela Bocu, cea care a botezat evenimentul cu numele de „gale”, moment la care vor lua cuvântul Cosmin Puriș, Lavinia Bocu și Nicolae Hâncu, apoi va fi un colocviu despre „Civilizația spectacolului sau Datul civilizației în spectacol”, susținut de Horia Bădescu, Aurel Codoban și Doina Modola și, ulterior, un recital cameral prezentat de Diana Jipa (vioară) și Ștefan Doniga (pian), intitulat „Trei secole de muzică românească: de la Cantemir la contemporani”, invitat special Maestrul Lutier Nicolae Vădan.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut