Gala Corneliu Coposu se desfășoară, anul acesta, la Cluj-Napoca

Ediția a V-a a Galei Corneliu Coposu se va desfășura la Cluj-Napoca, în perioada 10-11 noiembrie. Evenimentul este organizat aici „pentru a marca legătura marelui om politic cu capitala Transilvaniei”: absolvent al Facultății de Drept și Științe de Stat din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” (1934) și redactor la ziarul „România Nouă”, între anii 1933-1938.

Organizată de Fundația Corneliu Coposu, Gala va începe în 10 noiembrie, la ora 11:00, în sala „Ioan Mușlea” de la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, cu o conferință de presă, urmată de lansarea unui album dedicat vieții Seniorului. La ora 18:30, în Aula „Mihai Șerban” a USAMV va avea loc o dezbatere despre Seniorul Coposu, model uman și model politic, la care vor participa Ana Blandiana, maestrul Dan Grigore, Ruxandra Cesereanu, precum și alți invitați de prestigiu, într-un dialog cu tinerii și studenții de la Cluj.

În 11 noiembrie, la or 11:00, în ziua în care se împlinesc 27 de ani de la trecerea la cele veșnice a Seniorului Corneliu Coposu, la Catedrala Greco-Catolică „Schimbarea la Față” va avea loc o Sfântă Liturghie Arhierească și un Parastas în memoria lui Corneliu Coposu, oficiate de Preasfinția Sa Claudiu Pop, episcop de Cluj-Gherla. În cursul serii, de la ora 19:00, în sala Auditorium Maximum din clădirea Colegiului Academic al Universității „Babeș-Bolyai” se va desfășura evenimentul principal al celei de-a V-a ediții a Galei Corneliu Coposu, în cadrul căruia vor fi premiați câștigătorii concursului de eseuri – ediția a VII-a, cu temele „Relațiile României cu Rusia țaristă, URSS și Federația Rusă și importanța garanțiilor euro-atlantice” și „De ce unele democrații reușesc iar altele nu?” (Juriu: Ana Blandiana, scriitor, președinte al juriului; Doina Alexandru, jurnalist; Dan Pavel, profesor de științe politice; Ioana Boca, istoric; Tudor Călin Zarojanu, scriitor și jurnalist). Evenimentul va fi prezentat de Ion-Andrei Gherasim, președintele executiv al Fundației „Corneliu Coposu”.

În cea de-a doua parte a galei, maestrul Dan Grigore va susține un concert extraordinar caritabil dedicat memoriei Seniorului Coposu și strângerii de fonduri pentru susținerea proiectului „Versantul Partizanilor din Apuseni”, al cărui principal obiectiv este reconstrucția casei lui Teodor Șușman din Răchițele, distrusă de comuniști, și amenajarea sa ca muzeu al rezistentei anticomuniste din zonă.

***

Încă de la înființarea sa, în anul 1996, Fundația Corneliu Coposu și-a propus promovarea culturii memoriei și a istoriei, atragerea, pregătirea și perfecționarea tinerilor în procesul educațional de cunoaștere și analiză a perioadei comuniste.

În baza acestui deziderat, fundația a organizat anual un concurs de eseuri dedicat elevilor și studenților români de pretutindeni, a promovat și a susținut editarea de cărți de istorie, memorii, poezii, precum și evenimente culturale în scop caritabil. De fiecare dată, acest șir de evenimente s-a finalizat prin desfășurarea unei gale cu public, la o dată apropiată de 11 noiembrie, zi în care Seniorul Corneliu Coposu a plecat la Domnul, în anul 1995.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut