Fundația „Porțile Deschise” din Gherla, la ceas aniversar

Acum 20 de ani, în vară, municipiul Gherla a fost vizitat de  o familie din Elveția, care a rămas plăcut impresionată de frumusețea și originalitatea orașului, după ce a vizitat mai multe obiective turistice, dar și unități de ocrotire socială. Este vorba de soții Matthias și Elisabeth Wutke, care atunci au decis să sprijine financiar și uman Fundația „Porțile Deschise”, care zilele trecute, într-un cadru festiv, a sărbătorit 20 de ani de la înființare. 20 de ani cu o bogată activitate filantropică, scopul principal fiind protejarea persoanelor nevoiașe și organizarea unor acțiuni umanitare.

De-a lungul anilor au fost ajutați nu mai puțin de 950 de copii de pe strada Pescarilor, o zonă unde locuiesc familii de romi care au mare nevoie de sprijin material. Prin grija personalului fundației, acești copii se bucură de condiții bune de școlarizare și studiu de după-amiază, sub îndrumarea unor cadre competente, care formează o adevărată echipă, așa cum remarca, la deschiderea evenimentului, directoarea fundației, Mariana Pavel. Dânsa a prezentat pe larg toate acțiunile sociale, umanitare, turistice și sportive derulate de-a lungul celor 20 de ani, o perioadă deosebit de fructuoasă în realizări, toate completate de imagini video, sugestive pentru dăruirea și dragostea cu care angajații și voluntarii fundației au ajutat acești copii proveniți din familiile sărace de la periferia orașului.

Din raportul susținut de directoarea Mariana Pavel reținem acțiunile umanitare întreprinse prin oferirea de haine, încălțăminte și rechizite școlare, achitarea facturilor de energie electrică, organizarea de tabere de vară, drumeții, întâlniri periodice cu părinții copiilor, inițierea de cursuri  în domeniul calculatoarelor, concursuri sportive,  asigurarea hranei zilnice etc.

Am rămas plăcut impresionați de multitudinea și varietatea activităților derulate cu acești copii, pentru care a fost înființat un Centru de Zi pe strada Armenească, unde elevii, după-amiaza, își pregătesc lecțiile, iar sub îndrumarea voluntarilor, cei mici învață diferite jocuri, cântece și poezii.

Au fost amintite parteneriatele educaționale, dintre care remarcăm Școala Gimnazială  nr. 1, unde sunt înscriși copiii fundației. Un moment emoționant a fost când directoarea  Mariana Pavel a amintit câteva cazuri concrete, despre foștii beneficiari ai programelor fundației, care au ajuns cetățeni respectuoși ai țării, devenind părinți, și care la orice întâlnire cu cadrele fundației rememorează dragostea și atașamentul cu care au fost înconjurați. Toate aceste realizări au fost posibile datorită muncii în echipă, așa cum au subliniat în cuvântul lor Matthias și Elisabeth Wutke, ultima adresându-se  asistenței în limba română, dovadă că timp de 20 de ani s-a aflat mereu în mijlocul personalului și beneficiarilor locației respective, cumpărată tot cu sprijinul lor. Bine a menționat unul dintre vorbitori: „ A dărui nu e o datorie, e un privilegiu”. Da, așa este, iar în cazul de față este relevant.

Nu a lipsit nici mesajul biblic, prezentat de pastorul Bisericii „Biblia Deschisă” din vecinătatea fundației, Simi Hossu, care împreună  cu pastorul baptist Laurențiu Leonaș  desfășoară o bogată activitate religioasă în rândul copiilor.

A fost un eveniment de suflet, de la care toată lumea a plecat acasă cu un trandafir, simbol al dragostei.

În spatele „Porților Deschise” muncește o echipă cu multă dăruire și dragoste față de copiii a căror destine ar fi fost mult diferite de cel actual, dovadă imaginile prezentate cu privire la evoluția  lor de-a lungul acestei perioade de timp.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut